back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Φορολογικός Ιούλιος: Τι περιλαμβάνει το τετραπλό ραντεβού των φορολογούμενων με την εφορία

Διαβάστε επίσης

Σχεδόν 4 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν εντός του καλοκαιριού στην εφορία εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με αρχή των πληρωμών τον Ιούλιο.

Το ραντεβού με την εφορία θα είναι τετραπλό καθώς θα περιλαμβάνει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος ή την εφάπαξ εξόφλησή του με έκπτωση 3%, τη τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ του μήνα, και την πρώτη δόση έως στις 29 Ιουλίου από τα εκκαθαριστικά σημειώματα (αφορούν 600.000 περίπου επιχειρήσεις και επαγγελματίες) της “επιστρεπτέας προκαταβολής” εκ των οποίων 560.000 από αυτά αναρτήθηκαν ήδη στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, απομένουν σε εκκρεμότητα λόγω ελέγχου περίπου 45.000 προκαταβολές των κρατικών δανείων οι οποίες επανελέγχονται αν τηρήθηκαν οι όροι χορήγησης προς τις επιχειρήσεις(δικαιολογητικά,τήρηση προθεσμιών απασχόλησης εργαζομένων,τζίρος κλπ).

Αναλυτικότερα :

Φόρος εισοδήματος: Οι δόσεις που ορίστηκαν φέτος είναι 8 μηνιαίες με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι στις 29 Ιουλίου και την τελευταία έως στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Οσοι φορολογούμενοι το επιθυμούν (και δεν είναι λίγοι ) μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση της εφορίας των 12 έως 24 μηνιαίων δόσεων. Οι τράπεζες δίνουν πάντα τη δυνατότητα αποπληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

ΕΝΦΙΑ: Τον τρέχοντα μήνα 6,3 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται έως στις 29 Ιουλίου να καταβάλλουν την τρίτη από τις δέκα δόσεις του φόρου, με τη τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουάριου του 2023. Η δυνατότητα τακτοποίησης της οφειλής μέσω της πάγιας ρύθμισης έως 24 δόσεων δίνεται και στους ιδιοκτήτες ακινήτων που οφείλουν ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο οι 24 μηνιαίες δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο γύρω στο 5% ενώ υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες.Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των φόρου ακινήτων στην οποία προέβησαν ήδη πάνω από 850.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δεν παρέχεται έκπτωση.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημαιωμάτων στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ έγινε και ήδη οι υπόχρεοι επιστροφής μέρους της “επιστρεπτέας η και επιστρεπτέων προκαταβολών ” που έλαβαν το 2020-2021 γνωρίζουν αναλυτικά την οφειλή τους, με την πρώτη δόση από τις 96 μηνιαίες δόσεις να πρέπει να καταβληθεί κανονικά έως τις 29 Ιουλίου 2022. Όσοι από τις περίπου 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιλέξουν να καταβάλλουν εφάπαξ την οφειλή η μέρος αυτής έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού επιστροφής.

ΦΠΑ: Στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία για την απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα