back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Φρένο» στην εκλογολογία από τον Κ. Μητσοτάκη – Ο «δύσκολος χειμώνας» και το «ρίσκο της σταθερότητας»

Διαβάστε επίσης

Αλλάζουν τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό μετά την χθεσινή, πιο κατηγορηματική από κάθε άλλη φορά, διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη τόσο από το βήμα της Βουλής κατά την προχθεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, όσο και στο πλαίσιο της χθεσινής ραδιοφωνικής συνέντευξης με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων διακυβέρνησης της ΝΔ, απομακρύνουν το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, κάτι που μέχρι πρότινος εθεωρείτο από αρκετούς ως το επικρατέστερο σενάριο ιδιαίτερα από την στιγμή που είχε ερμηνευθεί και ως “παράθυρο” για πρόωρες κάλπες η ανησυχία που είχε εκφράσει όρο ολίγων εβδομάδων ο κ. Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο μιας μακράς προεκλογικής περιόδου έντονης αντιπαράθεσης.

Η δυναμική πρόωρων εκλογών που άρχισε να δημιουργείται από τότε, με κυρίαρχη μάλιστα εκτίμηση πως το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ήταν καθοριστικό για την λήψη της οριστικής απόφασης του πρωθυπουργού για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, περιορίζεται δραστικά μετά τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη με τις οποίες ξεκαθάρισε επί της ουσίας πως δεν αναζητά «κάποιο δημοσκοπικό «ξέφωτο» για να κάνει εκλογές πριν από έναν χειμώνα που κατά γενική εκτίμηση προμηνύεται δύσκολος λόγω των επιπτώσεων από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία κυρίως στο πεδίο της ενεργειακής ακρίβειας.

«Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αλλά, ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την «βόμβα» της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν πιστεύω ότι είναι πράξη εθνικά υπεύθυνη και αν αυτό με οδηγήσει στο να έχω ένα πολιτικό κόστος, γιατί θα πρέπει να διαχειριστώ ένα δύσκολο χειμώνα, ας είναι έτσι», ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού που έβαλε τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο.

Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι στην χώρα δεν θα συνεχίσει να επικρατεί μία ατμόσφαιρα οιονεί προεκλογική, με περιοδείες πολιτικών αρχηγών και υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης, η οποία θα διαρκέσει, το πιθανότερο, ως το τέλος της άνοιξης του 2023 που με βάση παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα