28 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

28 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

G20: Άρχισε η σύνοδος των ΥΠΕΞ στο Μπαλί

spot_img

Διαβάστε επίσης

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών-μελών της G20 άρχισαν σήμερα στο Μπαλί τη σύνοδό τους με τη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, που δεν είχαν συναντηθεί μέχρι τώρα αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της σε όλο τον κόσμο, στα πεδία της οικονομίας και της γεωπολιτικής, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών, όμως η εξεύρεση συναίνεσης αναγγέλλεται δύσκολη και οι ανταλλαγές αναγγέλλονται τεταμένες, ειδικά αυτές ανάμεσα στους Δυτικούς και τη Μόσχα.

Κάλεσμα για ειρήνη στην Ουκρανία

Η Ρέτνο Μαρσούντι, η υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, της χώρας-οικοδέσποινας των συνόδων της G20 φέτος, κάλεσε αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης των επικεφαλής της διπλωματίας του διεθνούς οικονομικού οργανισμού, ενώπιον του ρώσου ομολόγου της Σεργκέι Λαβρόφ, να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Έχουμε την ευθύνη να τερματίσουμε τον πόλεμο το συντομότερο δυνατόν και να ρυθμίσουμε τις διαφωνίες μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όχι στο πεδίο της μάχης», τόνισε η ινδονήσια ΥΠΕΞ κατά την έναρξη της συνόδου.

Η κυρία Ρέτνο πρόσθεσε ότι η πολυμερής συνεργασία είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες προκλήσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος των επικεφαλής της διπλωματίας της Ομάδας των Είκοσι πιο ανεπτυγμένων κρατών της υφηλίου θα προσφέρει τρόπο να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος της σύρραξης.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ απορρίπτει την “φρενήρη” κριτική της Δύσης – Θα αποχωρήσει νωρίς από την σύνοδο στο Μπαλί

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα κατά την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 στο Μπαλί την “φρενήρη”, όπως την χαρακτήρισε, κριτική της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιπλήττοντας τους αντιπάλους της Ρωσίας ότι χάνουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν παγκόσμια οικονομικά ζητήματα.

“Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δυτικοί εταίροι απέφυγαν να ακολουθήσουν την εντολή της G20, να ασχοληθούν με ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας”, σημείωσε ο Λαβρόφ.

Η συζήτηση της Δύσης “ξέφυγε σχεδόν αμέσως, μόλις πήραν τον λόγο, προς την φρενήρη κριτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία. ‘Επιτιθέμενοι’, ‘εισβολείς’, ‘κατακτητές’ – ακούσαμε πολλά πράγματα σήμερα”, σημείωσε.

Ο Λαβρόφ τόνισε εξάλλου ότι η Ρωσία “δεν θα τρέξει” πίσω από τις ΗΠΑ για μια συνάντηση στην G20.

“Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τις επαφές, οι ΗΠΑ είναι”, υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετά την άρνηση του Αμερικανού ομολόγου του να τον συναντήσει στο περιθώριο της συνόδου της G20 και συμπλήρωσε: “Δεν θα τρέξουμε πίσω από κανέναν που προτείνει μια συνάντηση”.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Λαβρόφ θα αποχωρήσει νωρίς από την σύνοδο των υπουργών της G20 στο Μπαλί, παραλείποντας τις συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, όπως και το επίσημο δείπνο απόψε.

“Ο Λαβρόφ έχει ακόμη διμερείς συνομιλίες, μετά τις οποίες θα απευθυνθεί στους δημοσιογράφους και θα φύγει”, δήλωσε στο dpa η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ινδονησία κάλεσε σήμερα την Ομάδα των Είκοσι μεγάλων οικονομιών του πλανήτη να συμβάλει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που η σύνοδος αυτή των υπουργών Εξωτερικών της G20 φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο κάποιους από τους σφοδρότερους επικριτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διπραγματευτεί με την Ουκρανία και την Τουρκία για τα σιτηρά, αλλά προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες γι’αυτό.

Άντονι Μπλίνκεν: Μόσχα άκουσε στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι «μια χορωδία» εκκλήσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε σήμερα πως η Ρωσία άκουσε μια «χορωδία» εκκλήσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία χάρη στη συμμετοχή του Σεργκέι Λαβρόφ στη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20).

«Αυτό που έχουμε ήδη ακούσει σήμερα είναι μια σημαντική χορωδία ολόκληρου του κόσμου, όχι μόνο των ΗΠΑ, για να (…) σταματήσει η επίθεση», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

  • Ετικέτες
  • G20
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα