back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Από το Μπαλί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ προσπαθούν να αμβλύνουν τις διμερείς εντάσεις

Διαβάστε επίσης

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και των ΗΠΑ, Ουάνγκ Γι και Άντονι Μπλίνκεν, προσπάθησαν σήμερα να αμβλύνουν την ένταση μεταξύ των χωρών τους στη διάρκεια μιας σπάνιας συνάντησης έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της G20 που πραγματοποιήθηκε στο νησί Μπαλί της Ινδονησίας.

«Η διπλωματία πρόσωπο με πρόσωπο δεν μπορεί να αντικατασταθεί με τίποτα. Σε μια σχέση τόσο περίπλοκη και σημαντική, όπως αυτή μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, υπάρχουν πολλά πράγματα να συζητήσουμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο πλευρό του Ουάνγκ, μπροστά από την αμερικανική και την κινεζικη σημαία, σε ξενοδοχείο του Μπαλί κατά την έναρξη των συνομιλιών τις οποίες ακολούθησε γεύμα εργασίας.

«Αναμένουμε με ανυπομονησία μια παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση», πρόσθεσε.

«Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι δύο μεγάλες χώρες και κατά συνέπεια είναι απαραίτητο να διατηρούν ομαλές σχέσεις», απάντησε ο Ουάνγκ. «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η σχέση θα εξακολουθήσει να προχωρά σε έναν καλό δρόμο», πρόσθεσε, ζητώντας «αμοιβαίο σεβασμό».

Την ώρα που η Δύση προσπαθεί να απομονώσει τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και καθώς η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενη αβεβαιότητα, η Κίνα και οι ΗΠΑ έλαβαν μέτρα προκειμένου οι μεγάλες διαφωνίες τους να μην εκτραχυνθούν σε μια ανεξέλεγκτη σύγκρουση.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν «να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εμποδίσουν οποιοδήποτε λάθος υπολογισμό που θα μπορούσε να οδηγήσει από απερισκεψία σε μια σύγκρουση», δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ντάνιελ Κρίτενμπρινκ πριν τη συνάντηση.

Ο Ουάνγκ και ο Μπλίνκεν πρόκειται επίσης να προετοιμάσουν μια διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ των προέδρων Σι Τζινπίνγκ και Τζο Μπάιντεν, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών πραγματοποιήθηκαν εξάλλου συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών αρμόδιων για την Άμυνα, τα Οικονομικά και την Εθνική Ασφάλεια.

Σύμφωνα με την κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times, γνωστή για τις επικρίσεις της εναντίον των ΗΠΑ, οι συνεχείς επαφές μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον αποτελούν ένδειξη «της κοινής επιθυμίας των δύο πλευρών να αποφύγουν μια κλιμάκωση».

Η διμερής ένταση ωστόσο παραμένει οξυμένη, κυρίως σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν. Από την πλευρά του ο Μπάιντεν έχει ουσιαστικά διατηρήσει τη σκληρή γραμμή του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα της Κίνας.

Ωστόσο σε πρόσφατη ομιλία του ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ξεκάθαρα ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να προκαλέσει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, αν και συνέχισε να επικρίνει την Κίνα, κατηγορώντας τη κυρίως για γενοκτονία εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να μειώσει σύντομα κάποιους από τους δασμούς που είχε επιβάλει ο Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα.

Στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας και έχει επικρίνει τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Λίγο πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου Πεκίνο και Μόσχα ανακοίνωσαν μια «χωρίς όρια» συνεργασία, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η Κίνα δεν έχει προσπαθήσει να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας ούτε της έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα