back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Β. Θεοδωρόπουλος για το θεατρικό «Ανατολή»: Φόρος τιμής στους πρόσφυγες που μπόλιασαν την Ελλάδα με τον πολιτισμό τους

Διαβάστε επίσης

 

10-07-2022

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Μικρασιατική καταστροφή και στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας στις 15 και 16 Ιουλίου θα ανέβει η παράσταση ΑΝΑΤΟΛΗ της Έλλης Παπαδημητρίου, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο, ένας  φόρος-τιμής στην ιστορική μνήμη.

Η παραγωγή ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μίλησε στον Αθήνα 984 και στην Αφροδίτη Παπακαλού.

«Η Ανατολή είναι το μοναδικό θεατρικό έργο της Έλλης Παπαδημητρίου. Μια θεατρική σύνθεση σε λόγο ποιητικό που γράφτηκε περίπου το 1935. Σε αυτή περιγράφεται ανάγλυφα η πενταετία 1918- 1922  μέσα από  εξιστορήσεις. Στο επίκεντρο  βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό κι ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή κι ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούρια πατρίδα. Ο πόνος πλάι-πλάι με την πίστη στη ζωή».

Όπως πιστεύει ο σκηνοθέτης, είναι αυτές οι εξιστορήσεις που οδηγούν το θεατή  στην καλύτερη κατανόηση της οδυνηρής εθνικής περιπέτειας του 1922. Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, νίκες και πανωλεθρίες, αιτίες και συνέπειες

Ο ίδιος είχε την τύχη να γνωρίσει προσωπικά την Παπαδημητρίου και να μάθει περισσότερα για την προσωπικότητα και το έργο της. «Γεννημένη το 1900 στη Σμύρνη από αστική οικογένεια, σπούδασε γεωπονική στην Αγγλία και καθώς δεν μπορούσε να επιστρέψει στη γενέθλια γη, ήρθε στην Αθήνα όπου και πέθανε σε ηλικία 93 ετών… Υπήρξε μια σπουδαία Ελληνίδα που συνέδεσε τη ζωή και τη μοίρα της με την προσφυγιά. Άρχισε να  ασχολείται με τους πρόσφυγες το 1923 καταγράφοντας τις ιστορίες τους, γεγονός που επηρέασε ολόκληρο το ποιητικό και θεατρικό της έργο. Είχε ένα γνήσιο  ενδιαφέρον για τον λαϊκό πολιτισμό, ενώ αφιέρωσε όλες της τις  δυνάμεις  στην στήριξη και αποκατάσταση των προσφύγων».

Συντελεστές της παράστασης ΑΝΑΤΟΛΗ

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Επιμέλεια σκηνικού χώρου, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Επιστημονική σύμβουλος: Ιωάννα Πετροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου

Μουσικός επί σκηνής: Tάσος Μισυρλής

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα