Η Λετονία μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της και να υιοθετήσει το μέτρο της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για όλους τους πολίτες της, ανεξαρτήτως φύλου, προκειμένου να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες απειλές από τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Έγκιλς Λέβιτς στο πρακτορείο Reuters.
Η Λετονία, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδιάζει να αυξήσει σταδιακά τον αμυντικό προϋπολογισμό της στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2025 από περίπου 2% που είναι σήμερα, καθώς ενισχύει την ασφάλειά της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο 67χρονος Λέβιτς δήλωσε σήμερα ότι τα υπάρχοντα σχέδια για τις αμυντικές δαπάνες περιλαμβάνουν την κατασκευή νέων στρατιωτικών βάσεων για να φιλοξενήσουν περισσότερα στρατεύματα από συμμάχους στο ΝΑΤΟ – κάτι που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, τόνισε ότι η Λετονία — μια από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίας, όπως και η Ουκρανία — μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει περισσότερα.
«Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής μας σήμερα», δήλωσε ο Λέβιτς στο Reuters. «Υπάρχει ήδη η δέσμευση για 2,5% (του ΑΕΠ), αλλά ίσως δεν θα είναι αρκετό και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό», συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της γειτονικής Λιθουανίας έχει ζητήσει να αυξηθούν στο 3% οι αμυντικές δαπάνες της χώρας του, αφότου η Πολωνία έθεσε τον ίδιο στόχο.
Στη Λετονία, ο υπουργός Άμυνας Άρτις Πάμπρικς έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας που είχε εγκαταλειφθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Λέβιτς τονίζει ότι το μέτρο της υποχρεωτικής στράτευσης θα πρέπει να αφορά όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου.
Οι δύο προτεινόμενες αλλαγές (στρατιωτική θητεία και αύξηση αμυντικών δαπανών) θα εξεταστούν από το κοινοβούλιο προτού τεθούν σε ισχύ. Το υπουργείο Άμυνας επιθυμεί η στράτευση να γίνει υποχρεωτική στη Λετονία από το 2028.
Η Λετονία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που ζήτησαν να αξιοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τα ύψους 300 δισεκ. δολαρίων συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας που έχουν «παγώσει» από τις κυρώσεις της Δύσης και ο Λέβιτς είπε ότι νομικοί εξετάζουν πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο. «Η παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία είναι η χειρότερη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και το διεθνές δίκαιο προβλέπει επίσης αποζημιώσεις», εξήγησε. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ένα κράτος να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες», συμπλήρωσε.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας, ενώ αρνείται ότι τα στρατεύματά της βάζουν στο στόχαστρο αμάχους. Αποκαλεί «επιθετικό μπλοκ» το ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει ότι θέλει να αποφύγει μια μετωπική αντιπαράθεση.
Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένει οποιαδήποτε άμεση σύγκρουση μεταξύ χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Λετονίας απάντησε: «Όχι… για πρώτο και κύριο λόγο, επειδή το ΝΑΤΟ είναι ικανό να υπερασπιστεί κάθε κράτος μέλος του και υπάρχει πολύ ισχυρή πολιτική βούληση να το κάνει».
ΑΠΕ-ΜΠΕ