back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

«Νέα Σελήνη – Ημέρα Πρώτη» του Θανάση Βαλτινού

Διαβάστε επίσης

«Την πρώτη νύχτα της καινούργιας Σελήνης θα σε περιμένω στο σπίτι μου».

Σε μια πόλη της Πελοποννήσου, μια παρέα αγοριών νιώθει έντονα τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα. Το ξύπνημα και η ανακάλυψη της σεξουαλικότητας, η ελκυστική καθηγήτρια των Γαλλικών, το κυνήγι των κοριτσιών του γειτονικού Γυμνασίου Θηλέων φαίνεται να είναι το μόνο που τους απασχολεί, το προσωπικό αποκλειστικό δράμα εκείνη την περίοδο, ενώ γύρω τους επικρατεί το ζοφερό κλίμα του Εμφυλίου. Στρατιώτες και φρουροί κυκλοφορούν στους δρόμους, τα κάρα φορτώνονται με προχειροφτιαγμένα φέρετρα, οι νεκροί στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο, τίποτα όμως δεν πτοεί τους ήρωες της ιστορίας στη μανιώδη αγωνία τους για το ξέσπασμα των ερωτικών ορμών.

Η συνειδητοποίηση της εφηβείας, η θερμότητα των νεανικών κορμιών, τα γεμάτα νόημα βλέμματα αναπαριστώνται από τον σημαντικό συγγραφέα μας με ολότελα νεανική διάθεση, κατεκτημένη ωριμότητα και κινηματογραφικό ρυθμό σε μια εν πολλοίς σεναριακή δομή. Το Δέλτα Ζωής παλεύει εναγωνίως με το Δέλτα Θανάτου σε έναν ανήσυχο αγώνα. Με μια απειλητική ατμόσφαιρα και τον θάνατο να παραμονεύει σε κάθε γωνία στο φόντο, η εφηβική αγωνία φαντάζει εγωκεντρική, υπερβολική και άκρως ναρκισσιστική. Είναι όμως σοκαριστικά αληθινή, αντιληπτή σε κάθε άνθρωπο που πέρασε από αυτό το στάδιο της ηλικίας.

«Είναι οι πρώτοι που φτάνουν κοντά. Σε λίγο φυσικά ο κύκλος μεγαλώνει. Στη μέση έχει σχηματιστεί μια μικρή πυραμίδα από νεκρούς άντρες. Η μοναδική γυναίκα ανάμεσά τους κλείνει μπρούμυτα την κορυφή της πυραμίδας. Η φούστα της έχει τραβηχτεί μέχρι τους γλουτούς και στο εξωτερικό μέρος του αριστερού μηρού της διακρίνεται ένα τρύπημα από ξιφολόγχη. Παρά την ανατριχίλα του θανάτου πάνω στο δέρμα της, που τη δυναμώνει ο χειμωνιάτικος ήλιος, ο Κοσμάς νιώθει έναν άγριο ερεθισμό. Γύρω τους ακούγονται ήδη τα πρώτα σχόλια».

Η νουβέλα «Νέα Σελήνη- Ημέρα πρώτη» του Θανάση Βαλτινού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της Εστίας.

Κώστας Μοστράτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα