back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Κ. Θεοφύλακτος: Σε καλύτερη θέση ενεργειακά η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή το κλείσιμο της στρόφιγγας παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία μέσω Nord Stream 1 με το πρόσχημα των εργασιών συντήρησης και χωρίς να είναι βέβαιο πότε θα ξεκινήσει εκ νέου η ροή προς την Ευρώπη, οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα στην ενέργεια υπό τον φόβο ότι δεν θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα για τον χειμώνα.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενεργειακής Απόδοσης του Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, έκανε λόγο για μια «εποχή σοβαρής αβεβαιότητας στον τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη και γενικότερα στις διεθνείς αγορές», αποφεύγοντας ωστόσο να προβεί στην παραμικρή πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε σήμερα πως θα είναι ο χειμώνας. Προετοιμαζόμαστε με βάση τα δεδομένα των προηγούμενων ετών για να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το αντίδοτο που χρειάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή κόντρα στην υπάρχουσα αβεβαιότητα είναι η ηρεμία και ο σοβαρός προγραμματισμός προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με χώρες της κεντρικής Ευρώπης τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης όσο και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως. Αν προχωρήσουμε εγκαίρως σε έναν σωστό προγραμματισμό, τα προβλήματα θα μειωθούν και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια καλύτερη κατάσταση», επισήμανε.

Σημείωσε ως εξαιρετικά θετικό για τη χώρα μας το γεγονός ότι διαθέτει τη Ρεβυθούσα καθώς και τον σταθμό Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG της Motor Oil που παίζουν σημαντικό ρόλο ενώ αναφέρθηκε και στην δυνατότητα αντίστροφης ροής μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία προς την Ελλάδα.

«Όλα αυτά θα δημιουργήσουν ασφάλεια σε συνδυασμό με εξοικονόμηση ενέργειας σε κεντρικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΙΕΝΕ, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου: «Στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, χώρες όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τουρμπεκιστάν, το Καζακστάν έχουν πηγές και αέριο και πετρέλαιο. Επίσης, υπάρχουν αγορές στη Μέση Ανατολή. Όμως, γίνεται ένα “παζάρι” γιατί υπάρχουν συμβόλαια που αυτές οι χώρες προμηθεύουν τις ”πεινασμένες” ενεργειακά χώρες, όπως είναι η Ινδία και η Κίνα. Επομένως, είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις και έχει χρόνο για να το πράξει, για τον μεθεπόμενο χειμώνα».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα