back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στον Ελαιώνα η δημοτική αντιπολίτευση της Αθήνας

Διαβάστε επίσης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα που αναμένεται να εκκενωθεί έως το τέλος Αυγούστου.

“Αυτό είναι δική μου εκτίμηση. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση. Όμως περίπου 300 από τους πρόσφυγες εδώ είναι παιδιά. Πηγαίνουν στο σχολείο. Θα πρέπει να πάνε στο σχολείο οπότε δεν γίνεται να μεταφερθούν τον Σεπτέμβριο” τόνισε ο διοικητής της δομής Δημήτρης Γεωργιάδης στην συνάντηση που είχε, το μεσημέρι, με εκπροσώπους της δημοτικής αντιπολίτευσης της Αθήνας. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων Ανοιχτή Πόλη, Αθήνα Είσαι Εσύ, Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα επισκέφτηκαν τον χώρο και συζήτησαν με τον διοικητή της δομής προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων μετά τις απολύσεις των εργαζόμενων της ΕΑΤΑ ΑΕ και την αποχώρηση του ΔΟΜ.

” Η δομή θα μπορούσε να πάει κάπου αλλού και οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν την εργασία τους. Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν μεγάλη εμπειρία. Η εμπειρία τους είναι πολύτιμη” υπογράμμισε ο Δημήτρης Γεωργιάδης ενώ αναφερόμενος στις συνθήκες διαβίωσης σημείωσε: “Ζητήσαμε από τον ΕΟΔΥ 10 κοινωνικούς λειτουργούς και μας έστειλαν έναν. Ζητήσαμε αύξηση των ψυχολόγων και δεν ήρθε κανένας.Δεν φτιάχνω καλές υπηρεσίες για να φύγεις”.

Αυστηροί, επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι

Στα λίγα λεπτά που περιμέναμε στην κεντρική πύλη της δομής του Ελαιώνα δεν έλλειψαν οι διαπληκτισμοί μεταξύ προσφύγων και εργαζόμενων στη φύλαξη. Αφορμή είναι οι αυστηροί επαναλαμβανόμενοι έλεγχοι που γίνονται στην κεντρική πύλη σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο αριθμός των φιλοξενούμενων στη δομή. “Κι εγώ τη 10η φορά που θα μου ζητούσαν τα χαρτιά μου , έτσι θα αντιδρούσα” σχολιάσε ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κωνσταντίνου που έθεσε το θέμα του αυστηρού ελέγχου στην συνάντηση με τον διοικητή της δομής. ” Δεχόμαστε τεράστια πίεση από την κεντρική υπηρεσία για τους ελέγχους στην πύλη αλλά υπάρχουν τρύπες γύρω-γύρω και όποιος θέλει να μπει, μπαίνει” εξήγησε ο διοικητής της δομής Δημήτρης Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη απογραφή, αυτή του περασμένου μήνα, στη δομή του Ελαιώνα φιλοξενούνται σήμερα 932 άνθρωποι. 107 περιμένουν να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο, 321 είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και 504 που ζουν στη δομή ατύπως. ” Λειτουργούμε με πληρότητα 80-90% ενώ άλλες δομές είναι στο 10%” πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.


“Εκρηκτική κατάσταση”
Για εκρηκτική κατάσταση έκανε λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος από την Ανοιχτή Πόλη. ” Έχουμε μία δομή που φιλοξενεί τουλάχιστον 900 ανθρώπους και δεν έχουμε σχέδιο για τη μεταφορά τους. Η Αθήνα κινδυνεύει να βρεθεί με περίπου 900 ανθρώπους που θα κοιμούνται στις πλατείες της πόλης” προειδοποίησε ο κ. Ηλιόπουλος. ” Άρα μιλάμε για έναν επικίνδυνο σχεδιασμό που ακύρωσε προηγούμενα σχέδια- να υπενθυμίσω ότι από το 2020 λέγαμε ότι ο Ελαιώνας θα γίνει ένα πρότυπο ενταξιακό κέντρο. Το σχέδιο ναυάγησε και κανείς δεν απολογήθηκε. Ο δήμος απλώς λέει δεν ευθύνεται για τίποτα. Το υπουργείο δεν ενδιαφέρεται για την Αθήνα και δεν μπορούμε να στηριχθούμε στο άγχος του κ. Μιταράκη για το αν θα γεμίσει ξανά η πλατεία Βικτωρίας με μάνες και παιδιά που θα κοιμούνται κάτω. Θα πιέσουμε ώστε να μη βρεθούν τόσοι άνθρωποι χωρίς υποστήριξη, να κοιμούνται στα παγκάκια και πλατείες” δεσμεύτηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

“Δεν γνωρίζουμε κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο”
Δεν έχουμε ξεκάθαρη απογραφή, δεν ξέρουμε πόσοι έχουν φύγει που έχουν πάει, δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα. Θα μπορέσει να κλείσει η δομή με συνθήκες ανθρωπινες; Ξέρουμε που θα πάνε 900 άνθρωποι; Δεν γνωρίζουμε κάποιο ξεκάθαρο επιχειρησιακό σχέδιο. Αυτό που θεωρώ πολύ σοβαρό είναι τα παιδιά που φεύγουν από τα σχολεία κάτι που σταματά την ενταξιακή διαδικασία ” επισήμανε η δημοτική σύμβουλος Ρωξάννη Μπέη από τον συνδυασμό Αθήνα Είσαι Εσύ.


“Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα παιδιά”
“Και η κυβέρνηση και ο δήμος όπως διαχειρίζονται το κλείσιμο της δομής επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια απαράδεκτη πολιτική κατεύθυνση και διαχείριση του ζητήματος. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα περίπου 300 παιδιά εάν θα πάνε σε κάποιο σχολείο, και όλα τα παιδιά είναι στον αέρα για το αν θα πάνε σχολείο” τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας Χάρης Βουρδουμπάς. “Η απόφαση να κλείσει ο Ελαιώνας ελήφθη 8 μήνες πριν και η κυβέρνηση και ο δήμος δεν έχουν κάνει τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους που δικαιούνται μια αξιοπρεπή διαβίωση ” πρόσθεσε ο κ. Βουρδουμπάς.

“Καταστροφική επιλογή”
Δριμεία κριτική για την απόφαση να κλείσει ο Ελαιώνας άσκησε ο Πέτρος Κωνσταντίνου , δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας. “900 άτομα κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο. Καλοκαιριάτικα που θα λείπει ο κόσμος σχεδιάζουν την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Ελαιώνα. Θα είναι εγκληματική ενέργεια να διωχθούν γυναίκες με τα παιδάκια τους. 300 παιδιά θα εκτοπιστούν, θα βρεθούν σε άλλα σχολεία. Είναι μια καταστροφική επιλογή να αφήσουν την Αθήνα χωρίς καμία δομή προσφύγων. Δεν θα το αποδεχτούμε. Δεν αποδεχόμαστε ούτε τους φοβερούς ελέγχους στην πόρτα που εμποδίζουν τους ανθρώπους αυτούς να έχουν κοινωνική ζωή” τόνισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου.

“Οι συμβάσεις των εργαζόμενων μπορούσαν να παραταθούν”
“Το πιο σημαντικό είναι για τα παιδιά. Συνεχίζει να αιωρείται ότι τα παιδιά θα ξεκοπούν από το περιβάλλον τους. Είναι 930 άτομα τα οποία θα βρεθούν στον δρόμο χωρίς καμία μέριμνα. Ο ΔΑ απέλυσε το προσωπικό ενώ θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι συμβάσεις έως το τέλος του έτους, με νόμο που ήδη υπήρχε. Κόβουν τα πάντα για να φύγει ο κόσμος. Την ευθύνη έχουν ο Δήμος Αθηναίων και η κυβέρνηση” σημείωσε ο Παναγιώτης Κεφαλληνός, δημοτικός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα