back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δ. Σαρηγιάννης: Θα έπρεπε ήδη να έχουμε επαναφέρει την υποχρεωτικότητα της μάσκας

Διαβάστε επίσης

«Η παραλλαγή “Κένταυρος” θα εμφανιστεί και στην Ελλάδα ωστόσο οι περιπτώσεις στην Ευρώπη και στο δυτικό κόσμο είναι σχετικά λίγες και γι’ αυτό δεν έχουμε πολλά δεδομένα και δεν έχουμε ακόμα στοιχεία για την ανοσία» δήλωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Απόστολο Χονδρόπουλο..

Όπως υπογράμμισε ο κ Σαρηγιάννης η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι σε φάση παρατήρησης από τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας και χαρακτήρισε «λογικό αυτό που συμβαίνει καθώς ο ιός κάνει παραλλαγές για να επιβιώσει». Επισήμανε ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό οι παραλλαγές που επικρατούν έχουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και διαφεύγουν της ανοσίας.

«Είμαστε σε μια νέα φάση, στη φάση της όμικρον, όπου οι νέες παραλλαγές της τείνουν να είναι υπερμεταδοτικές. Επίσης, παρατηρούμε η νοσηρότητα να είναι μειωμένη σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές. Σε ένα μεγάλο ποσοστό οι παραλλαγές που επικρατούν έχουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και διαφεύγουν της ανοσίας. Αυτό θα συνεχιστεί να συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει να κλείσουμε “τρύπες” εμβολιασμού ανά τον κόσμο για να μη δημιουργούνται και νέες παραλλαγές του ιού. Ο δυτικός κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πανδημία, ενισχύοντας τις υποδομές του με συστήματα απολύμανσης του αέρα, νέα φάρμακα και εμβόλια».

Τέλος ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι η κορύφωση του κύματος στη χώρα μας θα έρθει στο τέλος της εβδομάδας, αρχές της επόμενης και μετά θα αρχίσει η πτώση, η οποία θα εξαρτηθεί κι από το πώς θα διαχειριστούμε τον ιό κατά την τουριστική περίοδο.

«Όταν άρθηκαν τα περιοριστικά μέτρα είχαμε αποκλιμάκωση της πορείας των όμικρον 1 και 2  ωστόσο ήταν πρόωρη η απόφαση αυτή, αλλά ελήφθη με τη συγκεκριμένη επιδημιολογική εικόνα τότε. Θεωρώ τώρα, αφού από τις αρχές Ιουνίου ξεκίνησε να εμφανίζεται η νέα μετάλλαξη κι έχουμε φτάσει εδώ που έχουμε φτάσει, θα έπρεπε να είχαμε επαναφέρει την υποχρεωτικότητα της μάσκας, όπου υπάρχει συνωστισμός».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα