back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σ. Κριμιζής: Το τηλεσκόπιο James Webb θα μας αποκαλύψει πράγματα στο σύμπαν τα οποία δεν τα είχαμε καν φανταστεί

Διαβάστε επίσης

Με τη συμμετοχή μεγάλων διαστημικών οργανισμών ανά τον κόσμο, η Αθήνα θα αποτελέσει από 16-24 Ιουλίου το κέντρο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στους τομείς της Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστημικής Έρευνας «COSPAR Athens 2022» ( (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Divani Caravel Hotel).

Ο Ομότιμος Διοικητής Διαστημικών Προγραμμάτων του Johns Hopkins University, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ερευνών του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών και της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, υπογράμμισε τη συμβολή του συνεδρίου στην εκπαίδευση των νέων στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης.

«Το Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστημικών Επιστημόνων λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια, σε διαφορετική ήπειρο. Είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 65 χρόνια που θα γίνει στην Ελλάδα. Έχουμε περίπου 3500 τίτλους ομιλιών με παρουσιάσεις που θα πραγματοποιούνται σε 30 αίθουσες ταυτοχρόνως. Ένας από τους σημαντικούς στόχους του Συνεδρίου είναι να εμπνεύσουμε τους νέους ανθρώπους της χώρας, να κυνηγούν την αριστεία. Να τους πούμε ότι είναι εφικτό να κάνουν πάρα πολλά πράγματα στη ζωή τους και παράλληλα, ότι είναι δυνατόν να λάβουμε μέρος σε αυτό το κύμα της τεχνολογίας και της επιστήμης, το οποίο αποτελεί την ελπίδα της ανθρωπότητας. Δεν είναι κάτι το περιορισμένο από τα εθνικά σύνορα, είναι παγκόσμιο φαινόμενο κι εμείς πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ανταγωνιστούμε. Αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε να πούμε στα παιδιά, να ονειρεύονται, να έχουν στόχους», τόνισε.

Αναφερόμενος στις εντυπωσιακές εικόνες που τράβηξε το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb, τη βαθύτερη άποψη του σύμπαντος που έχει καταγραφεί ποτέ και που έδωσε στη δημοσιότητα η ΝASA, σημείωσε: «Αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ότι στην ατμόσφαιρα αυτού του έξω πλανήτη υπάρχουν υδρατμοί, δηλαδή νερό, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρόκειται για μια τρομερή ανακάλυψη. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε νερό έξω από το ηλιακό μας σύστημα, σε έναν πλανήτη, αρκετές χιλιάδες έτη φωτός μακριά από τη Γη κι αυτό αποδεικνύει τη δυνατότητα αυτού του νέου εργαλείου, το οποίο θα μας δείξει πράγματα τα οποία δεν τα είχαμε καν φανταστεί».

Και πρόσθεσε: «Παρά την πρόοδο που έχουμε κάνει στο διάστημα και γενικότερα στον επιστημονικό τομέα, ουσιαστικά, έχουμε μόλις αγγίξει την άκρη της ”ακρογιαλιάς”, εκεί που έρχεται το νερό του σύμπαντος. Το υπόλοιπο είναι άγνωστο κι αυτό προβληματίζει τον άνθρωπο, ιδιαίτερα τώρα που βλέπουμε το βάθος του ωκεανού που αντικρίζουμε».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα