back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές κατέλαβαν τα γραφεία του πρωθυπουργού

Διαβάστε επίσης

Χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν σήμερα στα γραφεία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, μερικές ώρες μετά τον διορισμό του ως προσωρινού προέδρου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το πλήθος υπερφαλάγγισε τις δυνάμεις της τάξης και εισήλθε στο κτίριο, προκειμένου να υψώσει σημαίες της χώρας, ενώ η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κανονιών εκτόξευσης νερού.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει τον διορισμό από τον αρχηγό του κράτους Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που διέφυγε στις Μαλδίβες, του Βικρεμεσίνγκε ως προσωρινού προέδρου.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Βικρεμασίνγκε ζήτησε από τον στρατό και την αστυνομία να αποκαταστήσουν την τάξη, όμως οι στρατιώτες υποχωρούσαν και άφηναν τις πόρτες του κτιρίου ανοικτές στους διαδηλωτές.

«Διέταξα τους στρατιωτικούς διοικητές και τον αρχηγό της αστυνομίας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσουν την τάξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Οι διαδηλωτές «θέλουν να με εμποδίσουν να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως προσωρινός πρόεδρος», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία». «Δεν μπορούμε να σκίσουμε το Σύνταγμά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την απειλή στη δημοκρατία», είπε και πρόσθεσε πως τα δημόσια κτίρια που έχουν καταληφθεί από τους διαδηλωτές πρέπει να παραδοθούν στο κράτος.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην επαρχία που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Κολόμπο.

Αυτό όμως δεν απέτρεψε χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρωθούν μπροστά στα γραφεία του πρωθυπουργού.

Εξάλλου, διαδηλωτές παρεμπόδισαν τη λειτουργία του κυριότερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου. Ένας άγνωστος άνδρας εισέβαλε στο στούντιο του δικτύου Rupavahini στη διάρκεια ζωντανής εκπομπής και έδωσε εντολή να μεταδίδονται μόνο ειδήσεις σχετικές με τις διαδηλώσεις. Η μετάδοση της εκπομπής διακόπηκε και στη θέση της μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοτομπάγια Ρατζαπάξα είχε υποσχεθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι θα παραιτούνταν σήμερα.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα