back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σρι Λάνκα: Ο πρόεδρος Ρατζαπάξα έφτασε στις Μαλδίβες

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έφτασε σήμερα στις Μαλδίβες αφού εγκατέλειψε τη χώρα του με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Ο 73χρονος πρόεδρος, που έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί και ο οποίος προσπάθησε μάταια να διαφύγει από τη χώρα του και χθες Τρίτη, απογειώθηκε νωρίς σήμερα από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο μαζί με τη σύζυγό του και έναν σωματοφύλακα με ένα Antonov-32, ανακοίνωσαν μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Μαλέ, πρωτεύουσας των Μαλδίβων, επεσήμανε περίπου στη 01:30 σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε και οι τρεις επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν υπό αστυνομική συνοδεία σε άγνωστη προς το παρόν τοποθεσία.

Σύμφωνα με πηγές από το αεροδρόμιο του Κολόμπο, το αεροσκάφος παρέμεινε επί περισσότερη από μία ώρα στον διάδρομο απογείωσης, αναμένοντας να λάβει άδεια να προσγειωθεί στις Μαλδίβες.

«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τελικά όλα τελείωσαν καλά», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Νωρίτερα μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης είχαν πραγματοποιήσει έλεγχο με ταπεινωτικό τρόπο στον Ρατζαπάξα στο αεροδρόμιο του Κολόμπο. Κάποιοι συνεργάτες του είχαν προσπαθήσει να φυγαδεύσουν τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Αυτό το πλοίο είχε μεταφέρει το Σάββατο τον Ρατζαπάξα από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές, προς το λιμάνι Τρινκομαλέε, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα.

Σαλόνι VIP

Στη συνέχεια ο Ρατζαπάξα έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο με ελικόπτερο.

Όμως χθες Τρίτη αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης του αρνήθηκαν την πρόσβαση στο σαλόνι VIP, την ώρα που ο πρόεδρος επιθυμούσε να αποφύγει να βρεθεί στην αίθουσα αναχωρήσεων φοβούμενος την αντίδραση των πολιτών.

Καθώς δεν έχει ακόμη παραιτηθεί, κάτι που έχει υποσχεθεί να πράξει σήμερα με στόχο «την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», ο Ρατζαπάξα έχει ακόμη προεδρική ασυλία.

Ο πρόεδρος και η σύζυγός του πέρασαν τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε στρατιωτική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, αφού εμποδίστηκαν να επιβιβαστούν σε τέσσερις πτήσεις για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο νεότερος αδελφός του Μπάζιλ, που παραιτήθηκε τον Απρίλιο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και έχει και την αμερικανική υπηκοότητα, εμποδίστηκε και αυτός να εγκαταλείψει τη χώρα την Τρίτη από εργαζόμενους της υπηρεσίας μετανάστευσης, που ανησυχούσαν για την αντίδραση των πολιτών εάν τον άφηναν να φύγει.

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα άφησε πίσω του κατά τη διαφυγή του μια βαλίτσα γεμάτη έγγραφα και 17,85 εκ. ρουπίες (49.000 ευρώ) σε μετρητά.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα