back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έντονες αντιδράσεις για τη δήλωση Συρίγου ότι η χούντα έπεσε λόγω του Κυπριακού και όχι του Πολυτεχνείου

Διαβάστε επίσης

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή μετά από αναφορά του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου ότι η δικτατορία δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντίστασης αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας.

Ο κ. Συρίγος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «δημιουργήθηκε μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο», η οποία αντανακλάται σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια και αποτυπώνεται στο σύνθημα η χούντα δε τελείωσε το 73. Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο αυτή η ψευτοκουλτούρα της αντιεξουσιαστικής αριστεράς βραχυκυκλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με την στάση του να είναι «τόσο επαναστατική όσο και οι εθιμοτυπικές του πορείες έξω από την αμερικανική πρεσβεία που καταλήγουν σε ταβέρνες με παιδάκια και αντάρτικα τραγούδια.

Οξύτατη ήταν η αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον Νίκο Βούτση να κάνει λόγο για ανιστόρητο αφήγημα και απαράδεκτη ύβρη και τον Πάνο Σκουρλέτη να κατηγορεί τον κ. Συριγο ότι «ξεπλένει τη Χούντα και ότι δε του αξίζει η θέση του υφυπουργού Παιδείας».

«Δεν γίνεται να αμφισβητείτε τους αγώνες απέναντι στη χούντα», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο συνάδελφος της Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για μεγάλο ολίσθημα και έθεσε θέμα παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών. Οργισμένη ήταν κι η αντίδραση του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ και του Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜέΡΑ25. «Το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο! Τα είπατε όλα συνειδητά! Και επειδή είστε καθηγητής πανεπιστήμιου να διαβάζετε ιστορία καλύτερα. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε αμέσως σε πολύ δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή το Πολυτεχνείο αλλά αποτέλεσμα μιας διαδικασίας. Δεν τα διαβάσατε αυτά ποτέ; Έστω από εφημερίδες; Δεν τα ξέρετε; Δεν ξέρετε για αγρότες και οικοδόμους; Για τον Παναγούλη;» είπε ο κ Παφίλης.

Διαστρέβλωση των λεγομένων του για αλλαγή της ατζέντας κατήγγειλε ο Άγγελος Συρίγος που υποστήριξε πως αυτό που ανέφερε ήταν ότι το Πολυτεχνείο προσέλαβε μυθικές διαστάσεις μετά το 1974. Ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι εκ προτέρων γνώριζε ότι η ομιλία του θα είχε αυτή την υποδοχή, για αυτό «επεσήμανε ρητώς ότι δεν αναφέρθηκε στο αξιακό άρωμα του πολυτεχνείου αλλά στη πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια». Έντονη ήταν η αντίδραση του Νίκου Φίλη με τον κ. Συρίγο να λέει «δεν είναι αμφιθέατρο εδώ». Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση του κ. Αθανασίου που ζήτησε να δοθεί χρόνος στον υφυπουργό για να απαντήσει.

Νewsroom Aθήνα 9.84

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα