back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για απόφαση Λιγνάδη: Προσοχή στην εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια

Διαβάστε επίσης

«Το τι είναι δίκαιο και τι άδικο είναι συνήθως αντικείμενο διαφωνίας σε μία κοινωνία»: John Rawls, απαντά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με αφορμή την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης, αλλά χορηγήθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής του.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει τα ακόλουθα:

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται, έντονα, το φαινόμενο της επίκλησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Η επίκληση και αξιοποίηση του γενικού αισθήματος Δικαιοσύνης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πολύ εύκολα μπορούμε να οδηγηθούμε σε εκτροπή προς τα λαϊκά δικαστήρια και την πυρά για τις «μάγισσες» της κάθε εποχής.

Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση και παράλληλα την υποχρέωση της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών. Συνεπώς, οι «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ» των τηλε- δικαστών και των τηλε-εισαγγελέων, που «εκδίδονται» με φήμες, εικασίες και σχόλια της καθημερινότητας, παραβιάζοντας κάθε έννοια του τεκμηρίου αθωότητας και προηγούνται των αποφάσεων των Δικαστηρίων είναι εξαιρετικά επικίνδυνες σε μία ευνομούμενη πολιτεία.

Μόνη σταθερή εγγύηση προστασίας έναντι των άνω φαινομένων αποτελεί το Κράτος Δικαίου και οι θεσμοί του, μεταξύ αυτών δε η Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, η οποία εκδίδει τις αποφάσεις της με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και τα νόμιμα αποδεικτικά μέσα, που αναγνωρίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι και όπως επιτάσσουν οι θεμελιώδεις αρχές της Δίκαιης Δίκης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων».

Εν τω μεταξύ, αποφυλακίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο Δημήτρης Λιγνάδης αφού κατέβαλε το ποσό των 30.000 ευρώ που όρισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ως εγγύηση.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα παρασυρθεί, όπως και δεν παρασύρθηκε, για όλες αυτές τις κατηγορίες που αντιμετώπισα, όπως ίσως να παρασύρθηκε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Κορυδαλλό. «Πιστεύω ότι στο τέλος αυτής της περιπέτειας, στο Εφετείο, θα δικαιωθώ πλήρως και θα αποκατασταθεί η αλήθεια», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «ενάμισι χρόνο – ας μου επιτραπεί η έκφραση – παίζανε μόνοι τους μπάλα. Δικαιούμαι να αρχίσω να μιλάω και εγώ».

«Το τελευταίο προπύργιο για την εμπέδωση του συναισθήματος ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών είναι η Δικαιοσύνη. Αν κι αυτή καταρρεύσει και γίνει υποχείριο πολιτικής εκμετάλλευσεως και ταπεινών ψηφοθηρικών σκοπιμοτήτων, δεν θα υπάρχει κράτος», δήλωσε ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας τονίζοντας ότι «θα πρέπει λοιπόν όλοι να μάθουν να περιμένουν την ολοκληρωτική κρίση της Δικαιοσύνης».

Εν τω μεταξύ, να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου εξετάζει η εισαγγελία Εφετών. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Μαρία Γκανέ θα εξετάσει εάν είναι επαρκώς αιτιολογημένες οι αποφάσεις των ποινών και της αναστολής εκτέλεσης της ποινής του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα