back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ουκρανία ζητεί από τις ΗΠΑ πυραύλους με μεγαλύτερο βεληνεκές για τα συστήματα HIMARS

Διαβάστε επίσης

Η ουκρανική κυβέρνηση ασκεί πίεση σε αυτή των ΗΠΑ να προμηθεύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με πυραύλους μεγαλύτερου δραστικού βεληνεκούς για τα συστήματα HIMARS που παρέλαβαν πρόσφατα, δήλωσε χθες Τετάρτη ο Φεντίρ Βενισλάβσκι, μέλος της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Σήμερα ο ουκρανικός στρατός διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές 70 χιλιομέτρων, όμως αυτός των ΗΠΑ έχει στο οπλοστάσιό του πυραύλους ικανούς να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 ως 500 χιλιομέτρων. Τα στρατεύματα του Κιέβου χρησιμοποιούν πυραύλους Tochka-U, βεληνεκούς 120 χλμ., για να πλήττει στόχους σε μεγαλύτερες αποστάσεις, όμως τα σοβιετικού σχεδιασμού όπλα αυτά δεν είναι τόσο ακριβή.

Η ενδεχόμενη παράδοση τέτοιων πυραύλων έχει καίρια σημασία, αφού θα επέτρεπε στον ουκρανικό στρατό να βάλει στο στόχαστρο τη γέφυρα στο στενό Κερτς, που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η γέφυρα αυτή, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, απέχει κάπου 260 χιλιόμετρα από τα μέτωπα. Είναι στρατηγικής σημασίας διότι μέσω αυτής ανεφοδιάζονται τα στρατεύματα της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε «τρομοκρατία» τη διακηρυγμένη πρόθεση του Κιέβου να πλήξει τη γέφυρα. Επισήμανε πάντως πως είναι επαρκώς προστατευμένη έναντι πυραυλικών επιθέσεων.

Το αίτημα του Κιέβου για πυραύλους με μεγάλο δραστικό βεληνεκές εγείρει ανησυχίες και στην Ουάσινγκτον, ιδίως για το ενδεχόμενο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν οπλικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής για να πλήξουν στόχους βαθιά στη ρωσική επικράτεια, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένοπλη σύρραξη.

Χθες Τετάρτη τουλάχιστον πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν στην πόλη Μικολάιφ (νότια), σύμφωνα με τον Κιρίλο Τιμοσένκο, στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι βομβαρδίστηκε η Μικολάιφ μεν, αλλά υποστήριξε πως επλήγησαν δύο κέντρα διοίκησης και ότι σκοτώθηκαν κάπου 350 ουκρανοί στρατιωτικοί.

Η πόλη Λουγκάνσκ, η πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοαναγορευμένης Λαϊκής Δημοκρατίας, υπέστη χθες επανειλημμένα πλήγματα από τα συστήματα HIMARS, ανέφερε μέσω Telegram ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών Αντρέι Μαρότσκο.

Ο Σερχίι Χαϊντάι, ο επικεφαλής της ουκρανικής πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, ανέφερε από την πλευρά του ότι στο στόχαστρο μπήκαν αποθήκες όπλων.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα