back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ιταλία: Αντιμέτωπη με την κατάρρευση η κυβέρνηση της χώρας

Διαβάστε επίσης

Το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί σήμερα στην ιταλική Γερουσία, δήλωσε ο επικεφαλής του Τζουζέπε Κόντε, μια κίνηση που ενδέχεται να προκαλέσει την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.

Άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αν το Κίνημα των 5 Αστέρων μποϊκοτάρει την ψηφοφορία στη Γερουσία, ενώ ο ίδιος ο Ντράγκι είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν θα ηγηθεί μιας κυβέρνησης από την οποία θα έχει αποχωρήσει το κόμμα του Κόντε.

Η απόφαση του Κινήματος των 5 Αστέρων βυθίζει την Ιταλία σε πολιτική αβεβαιότητα και ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Έπειτα από μία ημέρα έντονων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Κόντε ανακοίνωσε αργά χθες Τετάρτη ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα στηρίξει την πρόταση εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κοινωνικά προβλήματα.

«Ανησυχώ πολύ ότι τον Σεπτέμβριο πολλές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το φρικτό δίλημμα αν θα πληρώσουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος ή θα αγοράσουν τρόφιμα», επεσήμανε ο Κόντε αναφερόμενος στη ραγδαία άνοδο του ενεργειακού κόστους.

Ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω συνομιλίες με τον Ντράγκι προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους.

«Είμαστε απολύτως ανοικτοί στον διάλογο, στο να συμβάλλουμε εποικοδομητικά στην κυβέρνηση, στον Ντράγκι, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε την Τρίτη ότι αν το Κίνημα των 5 Αστέρων πάψει να στηρίζει την κυβέρνηση, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα είναι αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει μετά.

 

Εκλογές

Δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, η Λέγκα (δεξιά) και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, εκτίμησαν χθες Τετάρτη ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι το πιο πιθανό σενάριο, αν καταρρεύσει η κυβέρνηση.

«Αν ένα κόμμα του συνασπισμού δεν στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τότε αυτό ήταν, αρκετά, φαίνεται ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάμε σε εκλογές», δήλωσε ο Ματέο Σαλβίνι επικεφαλής της Λέγκας.

Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για το πρώτο μισό του 2023. Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο είναι κάτι ασυνήθιστο στην Ιταλία, διότι αυτή είναι παραδοσιακά η περίοδος που οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τον προϋπολογισμό τους για το επόμενο έτος, ο οποίος πρέπει να εγκρίνεται ως το τέλος του χρόνου.

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ντράγκι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στις αρχές του 2020 προκειμένου η Ιταλία να ξεπεράσει την πανδημία covid-19 και έπεισε σχεδόν όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν σε αυτή.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται τον τελευταίο χρόνο καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την ταυτότητά του ξεκάθαρη. Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ του διαμαρτύρεται εδώ και εβδομάδες για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και έχει ζητήσει να δοθεί γενναιόδωρη βοήθεια στις οικογένειες που δυσκολεύονται λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, αλλά και να συνεχιστεί η χρηματοδότηση ενός κοινωνικού προγράμματος που προωθεί για τους πιο ευάλωτους Ιταλούς.

Η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης περιλαμβάνει ένα πακέτο αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους ζωής ύψους 26 δισεκ. ευρώ, αλλά και μια τροπολογία που θα επιτρέψει στην πόλη της Ρώμης να δημιουργήσει ένα τεράστιο αποτεφρωτήριο απορριμμάτων, ένα σχέδιο στο οποίο αντιτίθεται το Κίνημα των 5 Αστέρων.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα