back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Έργα Πολιτισμού 15 εκατ. ευρώ στη Μεσσηνία – Αυτοψίες από τη Λίνα Μενδώνη

Διαβάστε επίσης

Αυτοψίες σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Μεσσηνίας, που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναδειχθεί και στα οποία εκτελεί έργα προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Η Υπουργός επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, με εξέχοντα ταφικά μνημεία της μυκηναϊκής περιόδου. Τα έργα στους τύμβους της Περιστεριάς, όπως και η ανάδειξη των μυκηναϊκών θολωτών τάφων της Μεσσηνίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, χρηματοδοτούνται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, τους οποίους διαχειρίζεται το ΥΠΠΟΑ. Mέσω των υπό εκτέλεση έργων προσφέρεται η δυνατότητα τα συγκεκριμένα μνημεία να αποτελέσουν αναπτυξιακούς πόλους για την ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη «η Περιστεριά είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, όχι μόνο για την Ιστορία και την προϊστορία της Μεσσηνίας, αλλά ευρύτερα της Ελλάδας. Στα εγχειρίδια των πρωτοετών φοιτητών της Αρχαιολογίας υπάρχει ειδική μνεία στα ευρήματα της Περιστεριάς. Είναι ένας χώρος, ο οποίος, πέρα από την αρχαιολογική του αξία, βρίσκεται σε ένα εράσμιο φυσικό περιβάλλον, διαθέτοντας όλα τα πλεονεκτήματα για να αποτελέσει έναν πόλο επίσκεψης στην περιοχή. Για τους λόγους αυτούς, αποφασίσαμε την χρηματοδότηση του έργου από το ΤΑΑ. με 500.000. Σε άμεση συνάφεια βρίσκεται και το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης των μυκηναϊκών θολωτών τάφων, που χρηματοδοτείται, επίσης, με 500.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιθυμεί να αναδείξει και να καταστήσει προορισμό τα πρώϊμα, και εν πολλοίς άγνωστα, αυτά μυκηναϊκά μνημεία, επιμηκύνοντας, με τον τρόπο αυτό, τον χρόνο επίσκεψης, στην Μεσσηνία».


Το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς περιλαμβάνει εργασίες διερεύνησης, στερέωσης, συντήρησης και προστασίας των ταφικών θολωτών μνημείων, επεμβάσεις αναβάθμισης της πρόσβασης και περιήγησης στον αρχαιολογικό χώρο, δημιουργία υποδομών ενημέρωσης και εξυπηρέτησης του κοινού καθώς και ενέργειες προβολής και ανάδειξης.

Ακολούθησε αυτοψία στους βυζαντινούς ναούς της Αγίας Κυριακής στο Πήδημα, στην Παναγίτσα στην Αίπεια και στη Μονή Ελληνικών Άνθειας. Στα τρία αυτά μνημεία βρίσκονται σε εξέλιξη από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας έργα προστασίας, συντήρησης και αποκατάστασης συνολικού προϋπολογισμού 825.000 ευρώ, μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ερωτηθείσα η Υπουργός Πολιτισμού για τις συνολικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Μεσσηνίας, δήλωσε: «Σήμερα, στη Μεσσηνία βρίσκονται σε εξέλιξη έργα επί μνημείων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15.000.000 ευρώ.

Εξ αυτών τα 5.300.000 αφορούν σε εντάξεις έργων από το ΥΠΠΟΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εργα περίπου 3.000.000 ευρώ αφορούν σε Προγραμματικές Συμβάσεις Πολιτισμικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ οι υπόλοιποι πόροι προέρχονται από το ΠΕΠ Πελοποννήσου-ΕΣΠΑ 2014-2020. Σήμερα, είναι η ευτυχής συγκυρία ότι έχουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υποστηρίξουμε το έργο αποκατάστασης, ανάδειξης και προβολής του εξαιρετικά σημαντικού μνημειακού αποθέματος της Μεσσηνίας».

Στις αυτοψίες τη Λίνα Μενδώνη συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ. Στην Μονή Ελληνικών παρίστατο και ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Νάνσυ Αγγελοπούλου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα