back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κίνα: Για πρώτη φορά από το 2014 ο πρόεδρος Σι επισκέπτεται την επαρχία Σιντζιάνγκ

Διαβάστε επίσης

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ μετέβη στην Σιντζιάνγκ, μετέδωσαν τα επίσημα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, στην πρώτη του επίσκεψη στην επαρχία αυτή από το 2014.

Δυτικές έρευνες κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει μεταφέρει αναγκαστικά περισσότερο από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους Ουιγούρους και μέλη άλλων εθνοτικών μειονοτήτων σε «στρατόπεδα επανεκπαίδευσης», όπου τους υποβάλλει σε «αναγκαστική εργασία» ή «στειρώσεις».

Η Κίνα παρουσιάζει τα στρατόπεδα ως «κέντρα επαγγελματικής επιμόρφωσης» με στόχο την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και την επαγγελματική εκπαίδευση των κατοίκων της Σιντζιάνγκ προκειμένου να διασφαλιστεί η κοινωνική σταθερότητα.

Το Πεκίνο διαψεύδει ότι υποβάλλει τους Ουιγούρους σε αναγκαστικές στειρώσεις και τονίζει ότι απλώς εφαρμόζει την εθνική πολιτική περιορισμού των γεννήσεων, η οποία μέχρι πρότινος δεν εφαρμοζόταν πιστά στη Σιντζιάνγκ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, ο Σι χαιρέτισε τις κοινωνικοοικονομικές προόδους της επαρχίας στη διάρκεια επίσκεψής του εκεί, που δεν είχε ανακοινωθεί και η οποία ξεκίνησε την Τρίτη από το Ουρμούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Κινέζος πρόεδρος μεταβαίνει στη Σιντζιάνγκ από το 2014, όταν κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του σημειώθηκε τρομοκρατική επίθεση, η οποία αποτέλεσε την αρχή για μια τεράστια αντιτρομοκρατική εκστρατεία.

Το 2014 ήταν μια ιδιαίτερα αιματηρή χρονιά, με μία ακόμη επίθεση εναντίον αμάχων στο Ουρούμτσι και μία τρίτη στον σιδηροδρομικό σταθμό Κούνμινγκ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κίνας, με πολλούς δεκάδες νεκρούς.

Οι αρχές κατηγόρησαν αυτονομιστές και ισλαμιστές Ουιγούρους.

Από το Σιχέζι, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, ο Σι εξήρε την Τετάρτη το έργο του Σώματος Παραγωγής και Κατασκευής της Σιντζιάνγκ (Bingtuan), εναντίον της οποίας οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ισχυρός αυτός κρατικός οικονομικός και παραστρατιωτικός όμιλος, που είναι αρμόδιος κυρίως για τη γεωργία και την ασφάλεια των συνόρων, σημείωσε «μεγάλες προόδους» σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη, εκτίμησε ο Κινέζος πρόεδρος.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Σι να συνομιλεί με φοιτητές και τοπικούς αξιωματούχους, να παρίσταται σε μια εκδήλωση και να δέχεται τα χειροκροτήματα των κατοίκων.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα