back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Καββαθάς: Αδυναμία καταβολής των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης

Διαβάστε επίσης

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), κ. Γιώργος Καββαθάς, εστιάζοντας στην αδυναμία καταβολής των δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Όπως εξήγησε, οι επαγγελματίες του κλάδου δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τα συγκεκριμένα ποσά, καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν -μεταξύ άλλων- την ενεργειακή κρίση και το «ράλι» των ανατιμήσεων σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών, που κάνουν ακόμα δυσκολότερη την κατάσταση, με την βιωσιμότητά τους να είναι αμφίβολη καθώς, όπως είπε, ο επερχόμενος χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος.

Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη της αναστολής της αποπληρωμής των επιστρεπτέων προκαταβολών και την μετατροπή τους σε επιχορηγήσεις, με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των επιχειρήσεων. Επισήμανε δε, ότι πρόκειται για μια δυνατότητα την οποία παρέχει και το προσωρινό πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κλάδο είναι ότι βρίσκεται σε πολύ μεγάλη αδυναμία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, με αυξημένο ενεργειακό κόστος και κόστος πρώτων υλών και προϊόντων και έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε και μια διετία που λόγω της πανδημίας ο κλάδος βρισκόταν υπό περιορισμούς ή και lockdown. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να ζητάει την επιστρεπτέα προκαταβολή από έναν κλάδο που δίνει δουλειά σε 400.000 συμπολίτες μας, που συμμετέχει στην αλυσίδα της παραγωγής και είναι ο αποδέκτης των προϊόντων του πρωτογενούς, του δευτερογενούς ακόμα και του τριτογενούς τομέα. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να μετατρέψουν τα δάνεια που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε επιχορηγήσεις. Επομένως υπάρχει και άλλη έξοδος διαφυγής για το ελληνικό δημόσιο», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, η αύξηση της τουριστικής κίνησης στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι δεν βοηθά απαραίτητα το σύνολο των επιχειρήσεων καθώς αφορά συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς.

«Ακόμα και στη νησιωτική χώρα δεν δουλεύουν όλες οι περιοχές το ίδιο. Θα πρέπει να δούμε με διαφορετική οπτική έναν κλάδο ο οποίος έχει υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία δύο χρόνια και έχει να αντιμετωπίσει τεράστια κόστη», σημείωσε.

Ερωτηθείς προς ποια κατεύθυνση εκτιμά ότι θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας που πλήττει και τις επιχειρήσεις της εστίασης, σημείωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να δει το θέμα της ρευστότητας των επιχειρήσεων γιατί όπως είναι σχεδιασμένο, για παράδειγμα, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το 90% και πλέον των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από κάθε είδους χρηματοδότηση. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί τι θα γίνει με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις οι οποίες έχουν φτάσει σήμερα το ιδιωτικό χρέος στα 280 δισ. ευρώ από 230 δισ. που μας άφησε η δημοσιονομική κρίση. Και βέβαια θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία και βιώσιμη ρύθμιση ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα χρέη προς το δημόσιο».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα