Την άποψη ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να υπάρξει επιδείνωση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, εξέφρασε ο Υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στους Μιχάλη Λεάνη, Αλεξάνδρα Βουδούρη και Χρήστο Καπούτση με αφορμή την έρευνα του Αθήνα 9.84 με τίτλο «Οι προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
«Επειδή όλα εξαρτώνται από τη διάθεση ενός προσώπου, του Ερντογάν, τα πάντα είναι πιθανά. Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν εκείνος που είχε ζητήσει να δει τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο, όταν ξεκίνησε η ουκρανική κρίση, διότι φοβόταν τι συνέπειες θα είχε για τη πατρίδα του. Εκείνος ήταν επίσης που επέλεξε να αλλάξει εντελώς κατεύθυνση και στάση. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια σιγουριά για οτιδήποτε. Όλα μπορούν να συμβούν, όλα είναι ανοιχτά πάνω στο τραπέζι», εκτίμησε.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι οι διεκδικήσεις της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών έχουν περιθώρια κλιμάκωσης και πώς μπορεί να απαντήσει η χώρας μας, επισήμανε: «Παραδοσιακά, προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο, εξοπλίζοντας τα νησιά μας. Τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί οι προσπάθειες με νέους εξοπλισμούς, με διεθνείς συμμαχίες, με παρεμβάσεις εκεί που πρέπει. Αυτή τη στιγμή, το Κογκρέσο είναι το πλέον ισχυρό Κοινοβουλευτικό Σώμα, παγκοσμίως. Όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλάει εκεί και τον χειροκροτούν με ενθουσιασμό, έχει και αυτό τη σημασία του».
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, παράλληλα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξελίσσεται και μια προσπάθεια της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, επιχειρώντας να παρουσιαστεί ως «διαμεσολαβητής» ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία: «Ο Τούρκος πρόεδρος βρίσκεται σήμερα στο Ιράν. Λέει στη Δύση ότι ήρθε να συζητήσει με τους Ρώσους πώς θα μπορέσουν να βγάλουν τα σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία ώστε να ταΐσουν τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να εμφανιστεί ως χώρα- γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία».
Σχετικά με τη φημολογία των τελευταίων ημερών περί ανακοίνωσης της προσάρτησης των Κατεχόμενων από τον Ερντογάν στις 20 Ιουλίου, σχολίασε: «Με την Τουρκία, έχω μάθει να ακούω σοβαρά ακόμη και φημολογίες. Είμαι προσεκτικός και παρακολουθώ. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα το κάνει, δεν θα μου έκανε εντύπωση. Νομίζω, όμως, ότι θα προχωρούσε σε δημοψήφισμα, δεν θα το έλεγε ευθέως ότι θα προσαρτηθούν».