back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ε. Αποστολάκης: Η Ελλάδα είναι ισχυρή στρατιωτικά, θα το σκεφτεί πολύ ο Ερντογάν να προβεί σε στρατιωτική ενέργεια

Διαβάστε επίσης

Στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην κλιμάκωσή της από την πλευρά της Τουρκίας, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Στο πλαίσιο της έρευνας του σταθμού της πόλης με τίτλο «Οι προοπτικές των Ελληνοτουρκικών σχέσεων» και συνομιλώντας με τους Μιχάλη Λεάνη, Αλεξάνδρα Βουδούρη και Χρήστο Καπούτση, εκτίμησε ότι δεν είναι πιθανό το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα είναι ισχυρή στρατιωτικά αυτή τη στιγμή, ανήκει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και έχει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη. Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και θα το σκεφτεί πολύ ο Ερντογάν να προβεί σε στρατιωτική ενέργεια. Ξέρει ότι δεν θα το περάσει ανώδυνα η Τουρκία, θα της στοιχίσει πολύ», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι :«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία θεωρεί ότι έχει κάποια ευκαιρία επειδή έχει αναβαθμιστεί ο ρόλος της μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως της συγχωρούνται ένα σωρό προβλήματα που δημιουργεί στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, επειδή η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική τόσο για λόγους ενέργειας όσο και για λόγους ασφάλειας, κανείς δεν επιθυμεί προβλήματα στην περιοχή και μάλιστα μεταξύ δύο συμμάχων οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί. Αυτό είναι κάτι που ασκεί πίεση στην Αμερική και στο ΝΑΤΟ και ο Τούρκος πρόεδρος το εκμεταλλεύεται. Προσπαθεί να εξαργυρώσει αυτήν την πίεση. Για προεκλογικούς λόγους αλλά και για λόγους εσωτερικής ισορροπίας, ο Ερντογάν κράτα ψηλά το θέμα στην ατζέντα του δημιουργώντας μια αίσθηση ότι κινείται στον πατριωτικό χώρο, ότι δε θα αφήσει τίποτε που να μην διεκδικήσει. Βέβαια, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να θέλει να πάρει και κάποιο ”λάβαρο”, να μην μείνει δηλαδή μόνο στα λόγια».

Ερωτηθείς εάν η ελληνοτουρκική κρίση που κορυφώθηκε το 2020 μας έδειξε τι μπορούμε στο εξής να αποφύγουμε και αν θα χρειαζόμαστε τη διαμεσολάβηση τρίτων, ο κ. Αποστολάκης επανέλαβε την άποψη πως «αν προκύψει σύγκρουση με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας».

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αν βασιζόμαστε στις παρεμβάσεις τρίτων και στο ποιοι θα μας στηρίξουν σε μια δύσκολη κατάσταση, είμαστε σε λάθος δρόμο. Πρέπει να δούμε πώς εμείς ως Ελλάδα θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με την Τουρκία γιατί δεν είναι κάτι που λύνεται με μαγικό ραβδί».

Σχολιάζοντας τον αμυντικό εξοπλισμό της χώρα μας, υπογράμμισε ότι είναι μεν θετικό να προσθέτουμε δυνατότητες στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται λελογισμένα και βάσει ουσιαστικής αξιολόγησης των αναγκών, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η χώρα μας έχει προσχωρήσει σε μια υπερβολική «κούρσα» εξοπλισμών».

«Κάθε μέρα βγαίνει ένα καινούριο πρόγραμμα. Ό,τι υπάρχει και πωλείται το αγοράζουμε. Ότι μας δίνουν, θεωρείται ότι είναι ευκαιρία και το παίρνουμε. Θεωρώ ότι έχουμε μπει σε μια τρέλα, σε μια υπερβολή. Από τη μια πλευρά, ο κόσμος δυσκολεύεται στην καθημερινότητά του, “πονάει” από την ακρίβεια κι εμείς ξοδεύουμε δισεκατομμύρια ευρώ σαν να είναι μαρουλόφυλλα. Πρόκειται για μια υπερβολή που θα πρέπει να σταματήσει, δεν οδηγεί πουθενά. Δεν θα φτάσουμε να έχουμε ποτέ περισσότερες στρατιωτικές δυνατότητες από την Τουρκία. Είναι άλλα τα μεγέθη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα