back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σ. Σέρμπος: Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει ανεβάσει τον πήχη των διεκδικήσεών της

Διαβάστε επίσης

Αξιολογώντας την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά και την πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της τροπολογίας βάσει της οποίας απαγορεύεται η πώληση F-16 αλλά και ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμισή των ήδη διαθέσιμων στην Τουρκία, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σωτήρης Σέρμπος, ανέφερε: «Πέρα από την συστηματική δουλειά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό λόμπι στην Ουάσιγκτον, η συνδρομή που έχουμε εισπράξει από χώρες όπως το Ισραήλ που διαθέτουν ισχυρές προσβάσεις στην Ουάσιγκτον, συνετέλεσαν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Παράλληλα, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Αλεξάνδρα Βουδούρη στο πλαίσιο της έρευνας «Οι προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων» , έκανε λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας προς τον Ερντογάν, δεδομένου ότι -όπως είπε- οι Αμερικανοί θα επιθυμούσαν περισσότερο καθαρές λύσεις και δεσμεύσεις εκ μέρους μια σειράς χωρών που θα τους είναι χρήσιμες μεσοπρόθεσμα σε μια διαδικασία αποδυνάμωσης της Ρωσίας σε γεωγραφικές ζώνες όπου δραστηριοποιείται και η Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις διακυμάνσεις και τη γενικότερη πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε: «Όσον αφορά στο τρίγωνο Ελλάδα -ΗΠΑ-Τουρκία, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Άγκυρα και της σχέσης που έχει σφυρηλατηθεί μεταξύ Πούτιν – Ερντογάν, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι προετοιμαζόμαστε για πολλαπλά σενάρια εξέλιξης αυτού του εκκρεμούς. Επομένως, είναι καλό να δημιουργήσουμε και μία δεύτερη γραμμή άμυνας, το οποίο πρακτικά σημαίνει αναβάθμιση της χώρας μας, εξισορροπώντας έτσι και την γεωπολιτική φιλοδοξίας της Άγκυρας».

Ειδικότερα, αναφερόμενος στη γεωπολιτική επιθυμία της Άγκυρας να καταστεί περιφερειακός τοποτηρητής, σημείωσε: «Η Τουρκία επιθυμεί εδώ και χρόνια να γίνει μία περισσότερο αυτόνομη, κεντρική, μεσαία δύναμη με έναν κομβικό ρόλο που θα λειτουργεί ως ένας τρίτος πόλος, ανάμεσα στη Δύση και στην Ευρασία, πολλές φορές με την ιδιότητα της ”γέφυρας”, προκρίνοντας μια πολύ συναλλακτική μεθοδολογία στις διεθνείς σχέσεις, δηλαδή ένα δούναι και λαβείν».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι: «Είναι λίγο άτοπα όλα αυτά που ακούγονται, δηλαδή είτε η Τουρκία να γυρίσει πίσω στο μαντρί της Δύσης είτε σε αυτή τη φάση να επιλέξει να φύγει τελείως, για σειρά λόγων όπως η οικονομία της. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον συμφέρει να επιλέξει μία τακτική συγκυριακής αναδίπλωσης προς τη Δύση , πουλώντας πολύ ακριβά τη μετοχή του οικοπέδου του, της Τουρκίας. Αυτό όμως θα έρθει με το αζημίωτο. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει ότι η Τουρκία, λόγω της αύξησης του γεωπολιτικού της μεγέθους, των ευκαιριών που της δίνει το διεθνές σύστημα έχει ανεβάσει τον πήχη των διεκδικήσεών της.

Δυστυχώς, κάποιες φορές λειτουργεί με έναν δυσανάλογο τρόπο. Αυτό το οποίο δεν είναι ξεκάθαρο στην Αθήνα είναι ότι η Τουρκία διαθέτει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την απομόνωσή της και να κάνει και διορθωτικές κινήσεις, όπου απαιτείται, όπως έχει κάνει περιφερειακά από το 2020 και μετά με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος. Υπάρχουν δυσκολίες αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί ένας βηματισμός. Η Τουρκία τους είναι απαραίτητη και προσπαθούν να την οριοθετήσουν».

Πρόσθεσε ότι, την ίδια στιγμή, όλες οι χώρες της περιοχής έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και στην επόμενη ημέρα όπου το αμερικανικό αποτύπωμα θα είναι ενδεχομένως ακόμα λιγότερο ορατό.

«Υπάρχει μια μεγάλη ενόχληση αυτών των χωρών, μια περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων που όχι μόνο δεν μπορεί να αποκλειστεί η Τουρκία αλλά θα έχει ρόλο», σχολίασε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα