back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σ. Λουκίδης: Ιδιαίτερη προσοχή λόγω της συγκέντρωσης νέφους και αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα

Διαβάστε επίσης

Στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική λόγω της φωτιάς που μαίνεται από χθες αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

Συμβούλεψε όσους συνανθρώπους μας αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά νοσήματα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς, όπως είπε, αν εισπνεύσουν μεγάλες ποσότητες από τη συγκέντρωση νέφους και αιρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα βήχα, ρινίτιδας ή δυσκολία στην αναπνοή.

«Υπάρχουν δύο μορφές στην έκθεση. Είναι εκείνοι οι οποίοι έρχονται σε πολύ άμεση επαφή, κυρίως οι πυροσβέστες, οι οποίοι προσπαθούν να λαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας και από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται μεν σε πιο μακρινή απόσταση αλλά το νέφος και τα αιρούμενα σωματίδια μπορούν με την αναπνοή να εισέλθουν στην αναπνευστική οδό και να δημιουργήσουν ερεθισμό στον φάρυγγα, ρινίτιδα με καταρροή στη μύτη ή και να επηρεάσουν και τους πνεύμονες», εξήγησε.

Όπως είπε, και σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν δύο κατηγορίες, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά νοσήματα οι οποίοι μπορεί να επιβαρυνθούν περισσότερο και οι καθ’ όλα υγείες που αν εισπνεύσουν μεγάλη ποσότητα από τα επικίνδυνα σωματίδια δεν αποκλείεται να έχουν και αυτοί πρόβλημα.

«Χρειάζεται πολύ καλή προστασία της αναπνευστικής οδού», σημείωσε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η χρήση μάσκας μπορεί να εμποδίσει την εισπνοή των σωματιδίων και την εναπόθεσή τους στους πνεύμονες

«Έχουμε συνηθίσει τις μάσκες, αλλά οι απλές χειρουργικές δεν προστατεύουν, χρειάζονται μάσκες πολύ υψηλότερης προστασίας», ανέφερε.

Σχετικά με τη χρήση κλιματιστικών, σημείωσε: «Ακόμα και αν κάποιος μείνει εντός της οικίας του, η χρήση των κλιματιστικών που ανακυκλώνουν τον αέρα, πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει μια δυσάρεστη κατάσταση για όσους βρίσκονται στο σπίτι».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα