back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χ. Δούκας: Δύσκολη αλλά απαραίτητη η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% για να βγει ο χειμώνας

Διαβάστε επίσης

Για το σχέδιο της Κομισιόν για «έναν ασφαλή χειμώνα» με στόχο την αντιμετώπιση περαιτέρω περικοπών εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το οποίο -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% έως την επόμενη άνοιξη, αλλά και για το εάν αυτό είναι αναγκαίο και εφαρμόσιμο, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και Τομεάρχης Ενέργειας ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Χρυσόστομος Δούκας.

«Είναι δύσκολη η μείωση του 15% μέσα σε λίγους μήνες για να βγει ο χειμώνας. Θα ζορίσει αρκετά τις οικονομίες των χωρών, αλλά είναι μια αναγκαία απόφαση για να μην είμαστε τόσο τρωτοί στα παιχνίδια του Πούτιν», εκτίμησε.

Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, αν υπάρξει πλήρης διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου από όλους τους αγωγούς, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποθέματα σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να το αποκαταστήσουν.

«Ακόμη και αν έρθουν πολύ μεγάλα φορτία φυσικού αερίου από άλλες χώρες, πάλι δε θα είναι αρκετό για να καλυφθούν οι ανάγκες», εξήγησε.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. καθυστέρησε να προχωρήσει στην προσπάθεια μείωσης ζήτησης προκειμένου να διασφαλίσει τις χώρες ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, σημειώνοντας ότι πρέπει σε κάθε περίπτωση να είμαστε σε θέση να έχουμε μια διαχειρίσιμη κατάσταση ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο.

«Το 15% είναι οριζόντιο, συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν δεν συνέβαινε, η κάθε χώρα θα λειτουργούσε κατά μόνας με αποτέλεσμα να διασπαστεί το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η προσπάθεια κινείται προς μια σωστή κατεύθυνση. Είναι σημαντικό που πάμε σε συνολικό συντονισμό ως Ε.Ε., ώστε να μπορέσει να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη ενόψει του χειμώνα», επισήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι «ακόμη και αν γεμίζαμε αυτή τη στιγμή τις αποθήκες με φυσικό αέριο, σε ένα ενδεχόμενο πλήρους διακοπής, θα άδειαζαν μέχρι τον Μάρτιο».

Επίσης, τόνισε ότι αποτελεί βασικό στόχο το να είναι διασφαλισμένες πρωτίστως οι κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, τα σχολεία αλλά και τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας από φυσικό αέριο μπορεί να γίνει με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον λιγνίτη, ενώ υπογράμμισε ως σημαντικό να δοθούν και κίνητρα στις επιχειρήσεις.

Κλείνοντας, τόνισε: «Θεωρητικά στην Ελλάδα φτάνουμε τον στόχο για εξοικονόμηση 15%. Πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για να δημιουργηθεί γρήγορα μηχανισμός που θα αποζημιώνει τις ενεργειακά αποδοτικές επιχειρήσεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα