back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Ιταλία την επόμενη ημέρα – Παραίτηση Ντράγκι – Τα σενάρια

Διαβάστε επίσης

Με το βλέμμα στραμμένο στον Οκτώβριο, είναι πλέον η Ιταλία, μία ημέρα μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού, παρά το γεγονός πως ο Ντράγκι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία της χώρας.

Η κυβέρνησή του Ντράγκι κατέρρευσε καθώς του «γύρισαν την πλάτη» τρία μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού του συνασπισμού, και συγκεκριμένα τα: Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Πέντε Αστέρια, τα οποία απείχαν της διαδικασίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έλαβε μόλις 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά σε σύνολο 321, καθώς τα τρία προαναφερθέντα κόμματα απήχαν της ψηφοφορίας.

Από σήμερα η Ιταλία θα στροβιλίζεται σε πολιτική δίνη, οδεύοντας όπως όλα δείχνουν προς πρόωρες εκλογές με πιθανότερη ημερομηνία στις 2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να μεταβεί σήμερα Πέμπτη στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Έως ότου υπάρξει τυπική παραίτηση, το κυβερνητικό σχήμα δεν αλλάζει. Όπως είχε ήδη προγραμματιστεί, σήμερα στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει στην ιταλική Βουλή η γενική συζήτηση για τις κινήσεις του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, χωρίς δική του παρέμβαση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να μην διεξάγει γύρο διαβουλεύσεων με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας αλλά και με τα κόμματα και να διαλύσει αμέσως τη Γερουσία.

Τα σενάρια

Το πρώτο από τα πιθανά ενδεχόμενα θέλει τον Ντράγκι να παραμένει στη θέση του μέχρι την έλευση της νέας κυβέρνησης, χωρίς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Η δεύτερη πιθανότητα είναι ο Ντράγκι να υποβάλει την παραίτησή του στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο αρχηγός του κράτους να του ζητήσει να παραμείνει στη θέση του για τον χειρισμό των ζητημάτων της επικαιρότητας.

Η εξαιρετικά απίθανη εναλλακτική είναι να σχηματίσει ο αρχηγός του κράτους μια προσωρινή κυβέρνηση που θα διοικήσει τη χώρα μέχρι περάσει στις εκλογές. Το τέταρτο -και πιο πιθανό, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- σενάριο είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Ο Μάριο Ντράγκι είχε ξεκαθαρίσει πως είναι έτοιμος να συνεχίσει αλλά με τους δικούς του όρους, θέτοντας ως προϋπόθεση ότι τα πολιτικά κόμματα του ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού θα συμπτυχθούν πίσω από ένα «σύμφωνο εμπιστοσύνης» για να στηρίξουν την κυβέρνηση, η οποία απειλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Κίνημα 5 Αστέρων.

Ο γενικός γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, δήλωσε πως σήμερα (χθες Τετάρτη) είναι μία «θλιβερή και δραματική ημέρα» για την Ιταλία, επισημαίνοντας πως πλέον η χώρα πρέπει να οδεύσει προς εκλογές.

«Μας έχουν δείξει την ‘πόρτα’. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε» είπε χθες ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, υποστηρίζοντας ότι το -βαθιά διαιρεμένο- κόμμα του «έχει γίνει στόχος πολιτικής επίθεσης».

«Το Κίνημα δεν ζήτησε τίποτα για τον εαυτό του, αλλά μόνο για τους πολίτες. Σήμερα ήταν απαραίτητο να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις, ενώ είδαμε μόνο μία περιφρονητική στάση που δεν κάνει καλό στους πολίτες» πρόσθεσε ο Κόντε, στοχοποιώντας ουσιαστικά τον Μάριο Ντράγκι.

Η Forza Italia και η Λέγκα είχαν ζητήσει επίσημα από τον Μάριο Ντράγκι, προ της ψηφοφορίας στη Γερουσία, επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και να αποκλειστούν τα Πέντε Αστέρια από την κυβερνητική συμμαχία.

Οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων απαίτησαν από τον Ντράγκι πιο θαρραλέα βήματα σε ό,τι αφορά την οικολογική μετάβαση και να διατηρηθούν, χωρίς καμία αλλαγή, τα οικονομικά κίνητρα για την ανακαίνιση των ακινήτων.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα