Η εθελοντική αιμοδοσία είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης.
Ίσως, επειδή μπορεί να μην μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να σώσουμε τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας, όμως αυτό ακριβώς κάνουμε κάθε φορά που αφιερώνουμε λίγο από το χρόνο μας για να δώσουμε αίμα.
Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου «η προσφορά αίματος δίνει στον άνθρωπο τη μεγαλύτερη ευτυχία που μπορεί να νιώσει, το ότι δηλαδή, μπορεί να συντηρεί , να προστατεύει και να χαρίζει τη ζωή και τέτοια χαρά με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο δεν θα βρει».
Όμως, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου οι ανάγκες σε αίμα είναι αυξημένες καθώς η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών στις αρμόδιες υπηρεσίες αιμοδοσίας μειώνεται.
Γι αυτό, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, πραγματοποιεί διήμερη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας, την Παρασκευή 22 Ιουλίου, από τις 14:30 έως τις 19:30, και το Σάββατο 23 Ιουλίου, από τις 10:00 έως τις 15:00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Σταθμού Μετρό Συντάγματος, σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ καθώς και με τη συμμετοχή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
«Είναι διαρκής η ανάγκη για αίμα και πάντα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο παρατηρείται υστέρηση στα αποθέματα της χώρας. Γι’ αυτό και φέτος κάνουμε μια πολύ πιο έντονη προσπάθεια να περιορίσουμε τις ελλείψεις που ενδεχομένως θα εμφανιστούν, διοργανώνοντας την δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στο Σύνταγμα», ανέφερε.
Η αιμοδοσία γίνεται κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 213 2146726 και 213 2146710, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κατσίβελας, ακόμη κι αν κάποιος επιθυμεί να δώσει αίμα χωρίς ραντεβού είναι ευπρόσδεκτος και θα εξυπηρετηθεί άμεσα.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα προσφοράς στο κέντρο της πόλης ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της τρέχουσας περιόδου.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την ανάγκη μας. Πριν φύγουμε για διακοπές ας δώσουμε μια μονάδα αίμα. Ακόμη και με την επιστροφή μας από τις διακοπές μπορούμε να συνδράμουμε τις προσπάθειες που γίνονται. Τα αποθέματα αίματος δεν είναι υπόθεση ενός φορέα, αλλά όλων μας. Κάνουμε συχνές εκκλήσεις γιατί πρέπει να ανατροφοδοτούνται τα αποθέματα καθώς το αίμα δεν διατηρείται για πολύ καιρό . Για παράδειγμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούν να συντηρηθούν για 42-43 μέρες ενώ τα αιμοπετάλια μόλις 5. Πρέπει να λύσουμε την ”εξίσωση” τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς το χρόνο καθώς το αίμα που συγκεντρώνουμε τώρα, τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρχει. Αν δεν τροφοδοτείται συνέχεια, κάποια στιγμή τα αποθέματα θα καταρρεύσουν και θα δημιουργηθούν προβλήματα».