13.2 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

13.2 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Σε ύφεση το μέτωπο των πυρκαγιών στη Γαλλία και την Ισπανία

spot_img

Διαβάστε επίσης

Η κατάσταση παρουσιάζει σαφή βελτίωση σήμερα στα μέτωπα των πυρκαγιών τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία, όπου μια μεγάλη πυρκαγιά αναμένεται σύντομα να τεθεί υπό έλεγχο στα βορειοανατολικά.

Στην Γαλλία, οι δύο πυρκαγιές που κατέστρεψαν 208.000 στρέμματα δάσους στη Ζιρόντ (νοτιοδυτικά) εδώ και 10 ημέρες και οδήγησαν στην απομάκρυνση τουλάχιστον 36.000 ανθρώπων δεν προχώρησαν στη διάρκεια της νύχτας, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν ωστόσο σε ορισμένες αναζωπυρώσεις, ανέφεραν σήμερα το πρωί οι τοπικές αρχές.

Χθες, Τετάρτη, κάπου 2.000 πυροσβέστες κατάφεραν να εμποδίσουν την επέκταση των πυρκαγιών χάρη στις πιο ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες, με μια μείωση της θερμοκρασίας και έναν πιο υγρό άνεμο.

Η νομαρχία προειδοποίησε ωστόσο ότι σχεδόν 36.750 άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί δεν μπορούν ακόμη να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στην Ισπανία, η εξέλιξη της πυρκαγιάς Ατέκα στην Αραγονία (βορειοανατολικά) “ήταν σε θετική κατεύθυνση τις τελευταίες ώρες”, και νέες πυρκαγιές που ξέσπασαν έσβησαν αμέσως, ανέφερε η περιφερειακή κυβέρνηση στο Twitter.

Αυτή η πυρκαγιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα, εκτείνεται σε μια περίμετρο 140.000 στρεμμάτων και οδήγησε στην απομάκρυνση 1.700 ανθρώπων.

“Η ώρα της επιστροφής των κατοίκων στα χωριά που εκκενώθηκαν πλησιάζει όλο και περισσότερο αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας, Χαβιέρ Λαμπάν.

Το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου A2 που συνδέει τη Μαδρίτη με τη Βαρκελώνη, που χρειάστηκε να αποκλειστεί λόγω των πυρκαγιών, παραδόθηκε και πάλι σήμερα το πρωί στην κυκλοφορία, σύμφωνα με τις αρχές της Αραγονίας.

Η Ισπανία σαρώθηκε τις τελευταίες ημέρες από ένα κύμα καταστρεπτικών πυρκαγιών, που ευνοήθηκαν από τον καύσωνα που κράτησε από τις 9 έως τις 19 Ιουλίου και μπορεί να ήταν ο πιο ακραίος που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, σύμφωνα με προσωρινά δεδομένα της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (AEMET).

Από τις αρχές του έτους, σχεδόν 700.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στη χώρα, “ουσιαστικά ο διπλάσιος αριθμός του μέσου όρου των δέκα τελευταίων ετών” την ίδια περίοδο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές (EEFIS), που χρησιμοποιεί διαφορετικό τρόπο μέτρησης με βάση δορυφορικές παρατηρήσεις, το 2022 είναι ήδη η χειρότερη χρονιά από την έναρξη των στατιστικών σειρών το 2000, με 1.947.040 στρέμματα να έχουν απανθρακωθεί από 319 πυρκαγιές, δηλ. περισσότερα από το σύνολο του 2012, του προηγούμενου έτους όπου είχε καταγραφεί ρεκόρ.

Η πυρκαγιά στην επαρχία Θαμόρα (βορειοδυτικά), μία από τις χειρότερες των τελευταίων ημερών η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός πυροσβέστη και ενός βοσκού την Κυριακή και τη Δευτέρα, τέθηκε υπό έλεγχο και παραμένει “υπό ύφεση και χωρίς φλόγες”, ανέφερε η περιφέρεια Καστίλης-Λεόν.

Έπειτα από μια σύντομη ανάπαυλα από πλευράς θερμοκρασιών την Τρίτη και την Τετάρτη, η Ισπανία αναμένεται να δει σήμερα τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει και πάλι: 41 βαθμοί Κελσίου αναμένονται στην Εστρεμαδούρα (νοτιοδυτικά) και 40 στην Ανδαλουσία (νότια), ενώ ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας παραμένει σε συναγερμό, σύμφωνα με την AEMET.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα