back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εγκρίνει ένα εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων

Διαβάστε επίσης

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σήμερα ότι ενέκρινε τη χρήση ενός εμβολίου κατά της ευλογιάς στον άνθρωπο για να επεκτείνει τη χρήση του κατά της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία θα μπορούσε να σημάνει το επίπεδο μέγιστου συναγερμού του ΠΟΥ.

Το πράσινο φως του ΕΜΑ δίνεται καθώς ο κόσμος περιμένει τα αποτελέσματα των ειδικών μετά μια συνεδρίαση χθες, Πέμπτη, της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, του οποίου ο γενικός διευθυντής δήλωσε ότι ανησυχεί από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων ανά τον κόσμο.

Το εμβόλιο Imvanex, της δανέζικης εταιρίας Bavarian Nordic, έχει εγκριθεί στην ΕΕ από το 2013 για την πρόληψη της ευλογιάς. Εγκρίθηκε κατά της ευλογιάς των πιθήκων λόγω της ομοιότητας μεταξύ αυτού του ιού και του ιού της ευλογιάς.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χθες ότι “ανησυχεί” από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων κατά την έναρξη συνεδρίασης της επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων, ζητώντας τη συμβουλή των ειδικών. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ έχει την ευθύνη για την κήρυξη έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του οργανισμού υγείας, με βάση τις συστάσεις της επιτροπής.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες με ήδη περισσότερα από 15.300 καταγεγραμμένα κρούσματα σε 71 χώρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των υγειονομικών αρχών των ΗΠΑ (CDC), τα πιο επικαιροποιημένα.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της 23ης Ιουνίου, η πλειονότητα των ειδικών είχε συστήσει στον Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους να μην κηρύξει κατάσταση έκτατης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο ΕΜΑ στήριξε τη σύστασή του στα στοιχεία αρκετών μελετών σε ζώα που έδειξαν μια προστασία κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου που είχαν εμβολιαστεί με το Imvanex.

“Το προφίλ ασφάλειας του φαρμάκου είναι ευνοϊκό, με παρενέργειες ήπιες έως μέτριες και η επιτροπή ιατρικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση (CHMP) κατέληξε ότι τα οφέλη του φαρμάκου υπερτερούν των κινδύνων”, υπογράμμισε ο ΕΜΑ σε ανακοίνωση.

Η φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic, η μόνη που παράγει ένα εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων, ανέφερε την Τρίτη ότι έλαβε παραγγελία 1,5 εκατομμυρίου δόσεων, οι περισσότερες από τις οποίες θα παραδοθούν το 2023, από ευρωπαϊκή χώρα το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό, καθώς οι ΗΠΑ παράγγειλαν 2,5 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα