back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μάχη με τις φλόγες σε Λέσβο και Έβρο – Πολλαπλά ενεργά μέτωπα – 53 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

Διαβάστε επίσης

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο να φτάνουν τις 53 σε ολόκληρη τη χώρα.

Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι ενισχύουν τις φλόγες, δυσκολεύοντας το έργο των πυροσβεστών.

Τα πύρινα μέτωπα, αυτή την ώρα, στη χώρα εντοπίζονται στη Μεσσηνία στην περιοχή Ακριτοχώρι, όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης του χωριού Χρυσοκελλαριά, στα Βατερά Λέσβου, στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς στον Έβρο, στην περιοχή Βρυσούλα Πρέβεζας και στο Περιβόλι Γρεβενών. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων συνεχίζονται, προκειμένου να καταφέρουν να περιορίσουν τις εστίες.

Τρία μέτωπα στα Βατερά Λέσβου – Κάηκαν σπίτια

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά πάνω από τον οικισμό Βατερά, σε δασική έκταση στην περιοχή Νιγήδα Ρογκάδα. Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη στο πύρινο μέτωπο 25 χλμ και καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες για να μην περάσουν οι φλόγες στο χωριό Βρύσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ από κατοίκους της περιοχής και τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, έχουν καεί τουλάχιστον 2 σπίτια, ενώ έχουν υποστεί ζημιές κατοικίες και επιχειρήσεις.

Στην περιοχή των Βατερών, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες ώστε να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Το τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Η φωτιά, που ξέσπασε λίγο μετά τις 10 το πρωί, πήρε πολύ σύντομα μεγάλες διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Μήνυμα εστάλη από το 112 για εκκένωση των Βατερών προς Πολιχνίτο.

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Eπιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν οι ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Τρίτη μέρα μάχης με τις φλόγες

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, όπου δεκάδες εναέρια μέσα συνδράμουν τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, ενώ υλοτόμοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στο να προφυλαχθεί ο πυρήνας του εθνικού πάρκου. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.

«Έχουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση να διαχειριστούμε, οι δυνάμεις ανασυντάσσονται», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα 20 εναέρια μέσα που επιχειρούν, δυσκολεύονται από τους πυκνούς καπνούς, αλλά και από το γεγονός ότι η βλάστηση είναι πολύ πυκνή, ενώ πρέπει να σημειωθεί η ιδιαίτερη οικολογική σημασία της περιοχής.

Το πύρινο μέτωπο λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων και των εναλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου, οδηγείται προς το κεντρικό τμήμα του σπάνιου Εθνικού Πάρκου, και ταυτόχρονα νότια προς τη Λευκίμη και βόρεια προς τη Δαδιά. To πρωί του Σαββάτου υπήρχε άπνοια και κοντά στο χωριό υπήρχε ένα μεγάλο νέφος από τον καπνό. Aργότερα άρχισε να πνέει ένας μικρός άνεμος που ενδέχεται να έχει θετικές επιπτώσεις, στρέφοντας το μέτωπο τη φωτιάς σε περιοχές που έχουν ήδη καεί.

Μεσσηνία: Φωτιά στην περιοχή Ακριτοχώρι – Εκκενώνεται η Χρυσοκελλαριά

Σε κατάσταση συναγερμού και ο δήμος Πύλου – Νέστορος στη Μεσσηνία, όπου η φωτιά απειλεί το χωριό Χρυσοκελλαριά και δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι.

Στο σημείο επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Κορώνης – Φοινικούντας

Η φωτιά καίει σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Χρυσοκελλαριάς και Ακριτοχωρίου. Έχει επεκταθεί σε μεγάλο μέτωπο προς την Χρυσοκελλαριά, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν να την διασπάσουν πριν φτάσει στον οικισμό και όσο κινείται σε ορεινή περιοχή. Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί στα Πλανέικα, από όπου η φωτιά πέρασε πολύ κοντά στις οικίες.

Φωτιά στην περιοχή Βρυσούλα Πρέβεζας

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στη Βρυσούλα Πρέβεζας. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πρέβεζας, η φωτιά είναι εντός του οικισμού και ήδη έχουν προκληθεί ζημιές σε δύο σπίτια.

Οι πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και οι κάτοικοι δίνουν προτεραιότητα στην προστασία ανθρώπινων ζωών, βγάζοντας από τα σπίτια τους ηλικιωμένους που τους οδηγούν σε ασφαλές μέρος.

Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχουν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Ο έλεγχος της πυρκαγιάς είναι δύσκολος λόγω των ισχυρών ανέμων.

Πυρκαγιά στην Βωβούσα -Έφτασε στη Βάλια Κάλντα

Ένα ελικόπτερο και επίγειες δυνάμεις, επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς που καίει από την Τετάρτη το απόγευμα σε δύσβατη περιοχή, σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών. Η φωτιά κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης. Η Π.Υ. Κοζάνης ανέλαβε πλέον την επιχειρησιακή διαχείριση.

Στο σημείο επιχειρούν 17 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 υδροφόρα οχήματα και 10 άτομα μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) από τα Ιωάννινα, δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τα Γρεβενά και δύο ελικόπτερα.

Η φωτιά στα Γρεβενά έφτασε και στον Εθνικό Δρυμό Βάλια Κάλντα – Δείτε video
Η πυρκαγιά εκτιμάται πως έχει κάψει πάνω από τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς.

Ηλεία: Υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή της Σπιάντζας

Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην Ηλεία, που έφτασε στην παραθαλάσσια περιοχή της Σπιάντζας. Η φωτιά έκαψε έκταση κοντά στο Ενωσιακό Γήπεδο της Ηλείας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα