back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Μαίνονται πύρινα μέτωπα σε Λέσβο, Έβρο, Μεσσηνία

Διαβάστε επίσης

Στη δυτική και στη νοτιοδυτική πλευρά της περιμέτρου της πυρκαγιάς επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στο δάσος της Δαδιάς στο Σουφλί Έβρου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη φωτιά από την Πέμπτη 21 Ιουλίου, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.

Ωστόσο, όπως είπε, η εικόνα στην βορειοανατολική πλευρά αυτή την στιγμή είναι πολύ καλύτερη. Ο κ. Αρτοποιός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δύσκολο περιστατικό πυρκαγιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που εξελίσσεται στην καρδιά του Έβρου» με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν αδιάκοπα.

Συγκεκριμένα επιχειρούσαν και επιχειρούν από το βράδυ και συνεχίζουν να επιχειρούν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες με 68 υδροφόρα οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων, ενώ για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν και σήμερα από το πρώτο φως και αναπτύχθηκαν σταδιακά 6 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Ωστόσο, όπως τόνισε, ο καπνός σε συνδυασμό με την άπνοια και τη μεγάλη σχετική υγρασία της νύχτας δυσχέραινε το πρωί τις επιχειρήσεις της αεροπυρόσβεσης. «Για το λόγο αυτό προσπαθούμε όπου είναι εφικτό με τις επίγειες δυνάμεις και τα χωματουργικά μηχανήματα να δημιουργήσουμε επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχουν τεθεί από χθες σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος η κατάσταση στα μέτωπα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 10 σήμερα το πρωί στην Π.Ε. Λέσβου διαμορφώνεται ως εξής.

Στην περιοχή των Βατερών, από αέρος επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή και ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Παράλληλα, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, διατίθενται για τους δημότες οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Υπενθυμίζονται ότι τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2253350219, -220 και -221.

Απεγκλωβίστηκαν 9 άτομα από την παραλία των Βατερών

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου.

Εν τω μεταξύ σε προληπτικές εκκενώσεις και απομακρύνσεις πάνω από 450 πολιτών έχει προβεί η Αστυνομία στη φωτιά στη Λέσβο από 2 ξενοδοχειακές μονάδες, 1 τουριστική επιχείρηση και 92 οικίες.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε σήμερα στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών και του Πολιχνίτου στη Λέσβο.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου

Ειδικότερα, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των εστιών φωτιάς, με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας και προληπτική εκκένωση περιοχών, έχοντας πλήρη γνώση του ευρύτερου πεδίου όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, διατίθενται πάνω από 60 αστυνομικοί, 23 οχήματα και πτητικό μέσο (drone), υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, που μέχρι στιγμής έχουν προβεί σε προληπτικές εκκενώσεις – απομακρύνσεις πάνω  από 2 ξενοδοχειακές μονάδες, 1 τουριστική επιχείρηση και 92 οικίες.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες στη Λέσβο, συνεχίζουν να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ ο συντονισμός και η καθοδήγηση των αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιείται, από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, τον Βοηθό του και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Μυτιλήνης.

Επίσης, η κανονιοφόρος «Κάσος» πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Επίσης, δασική πυρκαγιά εξελίσσεται στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών, όπου εκεί επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα κι 1 ελικόπτερο, και όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, πρόκειται για έρπουσα πυρκαγιά σε ορεινή δύσβατη περιοχή.

Τέλος, μια ακόμα φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ακριτοχώρι Μεσσηνίας του δήμου Πύλου – Νέστορος που εκδηλώθηκε στις 13.34 σήμερα το μεσημέρι. Επιχειρούν 61 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 14 οχήματα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στις πυρκαγιές

– Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο φράγμα Λύρας στο Σουφλί Έβρου επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

– Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καστρί, της Δυτικής Λέσβου επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 7 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, ο Ε.Σ. και υδροφόρες ΟΤΑ

– Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ακριτοχώρι, του Πύλου – Νέστορος Μεσσηνίας επιχειρούν 84 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 4 Α/Φ και 2 Ε/Π.

– Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Βρυσούλα Πρεβέζης επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρο τμήμα και 10 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.

– Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη θέση Τσακατούρα Γρεβενών επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Ε/Π.

Από τις 18:00 χθες 22-07-2022 έως τις 18:00 σήμερα 23-07-2022, εκδηλώθηκαν 53 δασικές πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Δ.Πέρρος /ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα