back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανοίγει η πλατφόρμα για το fuel pass 2 – Επιστρέφεται ο ΕΦΚ στους αγρότες

Διαβάστε επίσης

Το αργότερο έως στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξουν δύο ακόμα ηλεκτρονικές πλατφόρμες επιδομάτων μέσω των οποίων θα διατεθούν 260 εκατ. ευρώ που θα αφορούν από τη μια τον δεύτερο κύκλο του επιδόματος καυσίμου μέσω του gov.gr και από την άλλη τις επιστροφές του ΕΦΚ του α εξαμήνου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για το αγροτικό πετρέλαιο.

Συνολικά αναμένεται να ενισχυθούν περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά και αγρότες .

Το fuel pass 2 θα δίνει επιδοτήσεις καυσίμου για τα Ι.Χ από 80 έως και 100 ευρώ εφόσον χρησιμοποιηθεί ψηφιακή κάρτα ,και λιγότερο κατά 15 ευρώ εάν τα χρήματα του επιδόματος πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Για τους κατόχους μοτοσυκλετών η επιδότηση θα κυμαίνεται από 60-70 ευρώ ανάλογα και με την περιοχή διαμονής του κατόχου. Η επιδότηση θα αφορά την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.

Η ενίσχυση χορηγείται μόνο σε φυσικά πρόσωπα συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν στη κατοχή τους αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.
Βασικό κριτήριο είναι και το ατομικό εισόδημα το οποίο με βάση την φετινή φορολογική δήλωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα). Για το ζευγάρι το όριο ανέρχεται σε 33.000 ευρώ με ένα παιδί φτάνει τα 36.000 ευρώ και με δύο στα 39.000 ευρώ. Με τέσσερα παιδιά αγγίζει τα 45.000 ευρώ.Με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχοι είναι 31,1 ιδιοκτήτες οχημάτων. Τέλος απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυ

Ειδικά για το ντίζελ κίνησης ισχύει η επιδότηση στην αντλία που είναι 12 λεπτά /λίτρο (η 15 λεπτά/λίτρο με ΦΠΑ)

Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα επιστραφεί ο ΕΦΚ του αγροτικού πετρελαίου του πρώτου εξαμήνου του 2022. Σε ειδική πλατφόρμα θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση στην οποία θα δηλωθεί η αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Θάνος Πασχάλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα