back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών σε Κασσάνδρα και Λέσβο – Καλύτερη εικόνα στη Φούρκα

Διαβάστε επίσης

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις με τη συνδρομή εναέριων μέσων στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, όπου από το πρωί μαίνεται πυρκαγιά σε πευκοδάσος. «Η φωτιά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Τα εναέρια μέσα αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί για να πραγματοποιήσουν ανεφοδιασμό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Η φωτιά, όπως ανέφερε η κ. Χαλκιά, εκδηλώθηκε από πτώση κεραυνού σε πευκοδάσος σήμερα το πρωί και οι συνθήκες είναι δύσκολες, καθώς οι άνεμοι έχουν αρχίσει να εντείνονται. Στην περιοχή υπάρχουν κατοικίες, αλλά δεν απειλούνται από την πυρκαγιά, σημείωσε η δήμαρχος Κασσάνδρας.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Μόλα Καλύβα Κασσάνδρας, συμμετέχουν 51 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα.

Καλύτερη είναι η εικόνα, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, στη Φούρκα Κασσάνδρας, όπου επίσης εκδηλώθηκε πυρκαγιά. Στην περιοχή επιχειρούν 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

Στην κατάσβεση των πυρκαγιών από αέρος επιχειρούν συνολικά δύο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Περιορίστηκε στην περιοχή Ρογκάδα η φωτιά στη Λέσβο.  Αυτή την στιγμή η φωτιά καίει μόνο στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξέσπασε η φωτιά στις 10 το πρωί του περασμένου Σαββάτου και όπου επιχειρούν δασοπυροσβετικά αεροπλάνα. Όπως είπε ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις».

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο. Αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκονται και επιχειρούν 83 πυροσβέστες, με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα, έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης άφησε υπαινιγμούς για εμπρησμό, επισημαίνοντας ότι οι ισχυροί άνεμοι δυσχεράνουν το έργο της πυρόσβεσης.

Εν τω μεταξύ, επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και στον Πρόεδρο του ΕΟΤ, απέστειλε το πρωί της Δευτέρας ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, ζητώντας άμεσα την ένταξη των Βατερών στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος ζητά τη δημιουργία -κατά τα πρότυπα της στήριξης στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια και τη Σάμο- ενός «Vatera Pass», στο πλαίσιο της επιδότησης διακοπών.

Ζωοτροφές από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στις δοκιμαζόμενες κοινότητες Σταυρού και Βρίσας

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου παρέδωσε σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι σημαντική ποσότητα ζωοτροφών στους προέδρους των δοκιμαζόμενων κοινοτήτων του Σταυρού και της Βρίσας μέσω της αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής Ασανούλας Γιαννή – Κοκκινέλλη.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι μέρος των ζωοτροφών (καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, αλλά και ξηρά τροφή για σκυλιά και γάτες) να πέσει στα δάση για τα ζώα που δοκιμάζονται και αυτά από την πυρκαγιά που κατακαίει την περιοχή από το Σάββατο. Αλλά και σε σημεία εντός των δύο χωριών καθώς και στα Βατερά.

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου τονίζεται ότι έχει εξασφαλιστεί αρκετή ποσότητα ζωοτροφών που μπορεί να διατεθεί όμως και στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι και μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά στην Ηλεία

«Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μεταφέροντας την ενημέρωση που έχει από την πυροσβεστική.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο αυτήν την στιγμή», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «σε δύο σημεία και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκιλλουντία και Γρύλος επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου της περιφέρειας, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων».

Επίσης, όπως είπε, «οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν είναι ισχυροί και όπως έχω ενημερωθεί, πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση περίπου στα τέσσερα μποφόρ».

Πάντως, στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από περίπου 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και περισσότερα από 60 οχήματα, καθώς και οκτώ αεροπλάνα και ελικόπτερα, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται.

«Τις τελευταίες 20 ημέρες στον νομό Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους», δήλωσε από τα Κρέστενα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάσος Θεοδωρικάκος.

Εν τω μεταξύ, στην οριοθέτηση του νοτιοδυτικού μετώπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες που καταβάλλουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που μαίνεται στην Δαδιά, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. «Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς το οποίο αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ εδώ συναντάται ο μοναδικός αναπαραγόμενος πληθυσμός Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η επικεφαλής προγραμμάτων προστασίας περιβάλλοντος στο WWF Ελλάς, Παναγιώτα Μαραγκού.

«Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 φωτιές. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο. Αυτό δεν έγινε στην τύχη, αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε ετοιμάσει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα