back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν θα συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο στο Ουζμπεκιστάν

Διαβάστε επίσης

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, της οποίας ηγείται ο υπουργός Εξωτερικών του καθεστώτος τους, ο Αμίρ Χαν Μουτακί, αναχώρησε χθες Κυριακή από την Καμπούλ για να συμμετάσχει σε διεθνή σύνοδο για το Αφγανιστάν που οργανώνεται στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, ανακοίνωσαν οι de facto αρχές.

Το Ουζμπεκιστάν, που καλλιεργεί στενές σχέσεις με το καθεστώς των Ταλιμπάν παρότι επισήμως δεν το αναγνωρίζει, θα φιλοξενήσει διήμερη σύνοδο που ξεκινά σήμερα με τη συμμετοχή είκοσι και πλέον χωρών και διεθνών οργανισμών.

Η συνάντηση, συνέχεια δύο προηγούμενων διεθνών συνόδων, που έγιναν στην κεντρασιατική χώρα το 2018 και το 2021 και είχαν στο επίκεντρο την αφγανική ειρηνευτική διαδικασία, τη συνεργασία ως προς την ασφάλεια και την περιφερειακή συνδεσιμότητα, ανακοινώθηκε από το ουζμπεκικό ΥΠΕΞ τον περασμένο μήνα.

Εν μέσω της χαοτικής αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων τον Αύγουστο του 2021, η προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση κατέρρευσε και οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία, επιβάλλοντας ξανά τις σκληροπυρηνικές απόψεις τους στη χώρα.

Η συμμετοχή αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν ήδη πυροδοτεί αντιδράσεις από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για «ντροπή» έκανε λόγο μέσω Twitter η Σαμίρα Χαμίντι, αφγανή ακτιβίστρια της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η κυρία Χαμίντι απαρίθμησε σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς των Ταλιμπάν, δίνοντας έμφαση ιδίως στο κλείσιμο των σχολείων θηλέων και τις αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων και επικριτών τους.

Είναι η δεύτερη σύνοδος για το Αφγανιστάν που οργανώνεται αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι φονταμενταλιστές σουνίτες τη 15η Αυγούστου 2021.

Τον Ιανουάριο, η Νορβηγία φιλοξένησε την πρώτη, στο Όσλο, που είχε προκαλέσει επίσης επικρίσεις από την αφγανική διασπορά, η οποία κατηγόρησε τη διεθνή κοινότητα ότι ξεπλένει τους σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές.

Καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει αναγνωρίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν ως σήμερα.

 

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα