back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Gazprom μειώνει από 27 Ιουλίου την παροχή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1 στα 33 εκ. κυβικά μέτρα

Διαβάστε επίσης

Η Siemens Energy ανέφερε σήμερα ότι η τουρμπίνα που επικαλείται η Μόσχα για να δικαιολογήσει τη μείωση της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ήταν έτοιμη να παραδοθεί, αλλά ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έπρεπε να παράσχει τελωνειακά έγγραφα για να προχωρήσει η μεταφορά.

«Η μεταφορά της τουρμπίνας θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως. Οι γερμανικές αρχές παρείχαν στη Siemens Energy όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την εξαγωγή της τουρμπίνας στη Ρωσία στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας», αναφέρει η εταιρεία. «H Gazprom το γνωρίζει αυτό. Αυτό που λείπει, ωστόσο, είναι τα τελωνειακά έγγραφα για την εισαγωγή στη Ρωσία. Η Gazprom, ως πελάτης, υποχρεούται να τα παράσχει», συμπληρώνει η εταιρεία.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι η Gazprom δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

H Siemens Energy ολοκλήρωσε τις εργασίες συντήρησης της τουρμπίνας στον Καναδά και ακολούθως προχώρησε στη διαδικασία της μεταφοράς της στη Ρωσία. Αυτή όμως αποδείχθηκε περίπλοκη, αφού η Μόσχα απαιτεί συγκεκριμένα έγγραφα που να πιστοποιούν ότι η μεταφορά δεν παραβιάζει κυρώσεις.

Το σχόλιο της γερμανικής εταιρείας έγινε μετά την ανακοίνωση από την Gazprom πως λόγω της διακοπής λειτουργίας της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου ημερησίως από τις 04.00 ώρα Γκρίνουιτς (07.00 ώρα Ελλάδας) της 27ης Ιουλίου, από την πλήρη δυναμικότητά του άνω των 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως.

«Η συντήρηση των τουρμπίνων μας είναι και παραμένει μια διαδικασία ρουτίνας. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπήρξαν σημαντικές επιπλοκές», επισημαίνει η Siemens Energy και συμπληρώνει: «Οποιαδήποτε μελλοντική εργασία συντήρησης μπορεί να διευκολυνθεί. Η καναδική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει ότι οι τουρμπίνες, οι οποίες συντηρούνται από την Siemens Energy στο Μόντρεαλ, μπορούν να μεταφερθούν από τον Καναδά στη Γερμανία. Επομένως, στην παρούσα φάση, δεν βλέπουμε κανένα συσχετισμό μεταξύ της τουρμπίνας και των περικοπών στη ροή φυσικού αερίου που έχουν ήδη γίνει ή εξαγγελθεί».

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάλεσε τα κράτη – μέλη της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη αναφορικά με την προμήθεια φυσικού αερίου, τονίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο να διακοπεί ολοκληρωτικά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα