back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ και Γαλλία καταδικάζουν τις εκτελέσεις αντιφρονούντων στη Μιανμάρ

Διαβάστε επίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την εκτέλεση πολιτικών ακτιβιστών και αιρετών αξιωματούχων στη Μιανμάρ και κάλεσαν τη στρατιωτική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τη βία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο την ειδεχθή εκτέλεση από το βιρμανικό στρατιωτικό καθεστώς ακτιβιστών της δημοκρατίας και εκλεγμένων ηγετών», δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας σε ανακοίνωση.

«Καλούμε το καθεστώς να σταματήσει αμέσως τη βία, να απελευθερώσει αυτούς που κρατούνται άδικα και να επιτρέψει μια ειρηνική επιστροφή στη δημοκρατία, σύμφωνα με τις επιθυμίες του βιρμανικού λαού».

Και η Γαλλία «καταδίκασε έντονα» τις εκτελέσεις «τεσσάρων πολιτικών κρατουμένων» στη Βιρμανία, όπως δήλωσε σε ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ενώ καμιά εκτέλεση δεν είχε καταγραφεί στη χώρα τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, οι εκτελέσεις αυτές συνιστούν σημαντική οπισθοδρόμηση και ένα νέο στάδιο στην κλιμάκωση των ωμοτήτων που διαπράττει η χούντα της Βιρμανίας μετά το πραξικόπημα», δήλωσε η εκπρόσωπος Αν-Κλερ Λεζάντρ.

Η βιρμανική χούντα εκτέλεσε τέσσερις κρατούμενους, μεταξύ των οποίων ήταν ένας πρώην βουλευτής του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι και ένα διάσημο στέλεχος της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που συνιστά την πρώτη εκτέλεση θανατικής ποινής στη Βιρμανία εδώ και τρείς και πλέον δεκαετίες.

Αυτά τα τέσσερα πρόσωπα είχαν καταδικαστεί για «βάρβαρες και απάνθρωπες τρομοκρατικές ενέργειες» και οι εκτελέσεις ακολούθησαν «τις διαδικασίες της φυλακής», αναφέρει η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar, χωρίς να διευκρινίσει πώς ή πότε αυτές έλαβαν χώρα.

Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου 2021, δεκάδες αντίπαλοι της χούντας καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά καμιά εκτέλεση δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα.

Η Γαλλία «υπενθυμίζει τη σταθερή αντίθεσή της παντού και σε όλες τις περιστάσεις, στη θανατική ποινή», πρόσθεσε η εκπρόσωπος. «Η Γαλλία επαναλαμβάνει την έκκληση της για την απελευθέρωση όλων των αυθαίρετα κρατουμένων από την 1η Φεβρουαρίου 2021, την παύση των βιαιοτήτων που διαπράττει το βιρμανικό στρατιωτικό καθεστώς και τη δημιουργία μιας διαδικασίας διαλόγου στον οποίο θα μετέχουν όλες οι πλευρές. Η υποστήριξη της Γαλλίας στον λαό της Βιρμανίας, του οποίου χαιρετίζει το σθένος, παραμένει αμετάβλητη», υπογράμμισε επίσης η εκπρόσωπος.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα