back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Θ. Κοντογεώργης: Διαφωνούμε με την υποχρεωτική μείωση κατά 15% στο φυσικό αέριο για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης

«Η κατάσταση με τα πύρινα μέτωπα στη χώρα μας είναι εξαιρετικά δυσχερής καθώς οι υπάρχουσες κλιματικές συνθήκες δίνουν μεγάλες φωτιές οι οποίες είναι δύσκολες στην αντιμετώπισή τους», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης σχετικά με τον πύρινο κλοιό στον οποίο βρίσκεται η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη «η εμπειρία της φωτιάς στην Πεντέλη έδειξε ότι αν υπάρχει μια κουλτούρα ενιαίας αντιμετώπισης των πυρκαγιών από το κεντρικό κράτος, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία, την Αυτοδιοίκηση , τον στρατό, μπορεί σε παρόμοιες περιπτώσεις το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο από το αναμενόμενο, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσχέρειες ή προβλήματα τα οποία όμως προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε άμεσα».

Ανέφερε ότι, σε κάθε περίπτωση, έχει δοθεί μεγάλο βάρος τόσο στην πρόληψη όσο και στην επίγεια και εναέρια επιτήρηση.

«Φέτος, υπήρξε ένα μεγάλο πρόγραμμα εκτεταμένων καθαρισμών μέσω χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Έχει γίνει μια συστηματική δουλειά με στόχο να αισθάνεται ο πολίτης ότι το κράτος βρίσκεται δίπλα του σε κάθε τέτοια δυσκολία και ότι προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Υπενθύμισε την ύπαρξη ενός πλαισίου κρατικής αρωγής για τους πληγέντες το οποίο υποστηρίζεται οικονομικά αλλά και επιχειρησιακά μέσα από την πλατφόρμα https://arogi.gov.gr/.

Όπως εξήγησε, για όσες περιοχές κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία που αφορά γενικές διατάξεις όπως – μεταξύ άλλων- αναστολή φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

«Μετά τον έλεγχο και την καταγραφή των ζημιών, ανάλογα με το ΑΦΜ των πληγέντων, υπολογίζεται και η αντίστοιχη κάλυψη που μπορεί να αφορά μια πρώτη αποζημίωση της τάξεως των 600 ευρώ για τις βασικές ανάγκες και για την οικοσκευή. Επίσης, ανάλογα με τις ζημιές που υπάρχουν σε κάθε οίκημα, προβλέπεται και η στεγαστική συνδρομή που μπορεί να φτάσει και τις 150.000 ευρώ», επισήμανε.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια υποχρεωτική μείωση κατά 15% στο φυσικό αέριο για όλα τα κράτη-μέλη, υπογράμμισε ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να μην γίνεται με όρους υποχρεωτικότητας, εκτιμώντας ότι επί της ουσίας, δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας.

«Η Ελλάδα δεν αντιτίθεται γενικότερα στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας. Άλλωστε, εμείς έχουμε προχωρήσει από νωρίς σε συγκεκριμένες διαδικασίες ως προς αυτή την κατεύθυνση. Η διαφωνία μας έγκειται στην υποχρεωτικότητα του μέτρου το οποίο δεν συνυπολογίζει τις συγκεκριμένες ανάγκες που έχει η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Όταν – για παράδειγμα- στη χώρα μας το 65-70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται το από φυσικό αέριο, μια οριζόντια μείωση θα σήμαινε ταυτόχρονα μείωση ηλεκτρικών φορτίων και σημαντική επιβάρυνση στη βιομηχανία, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση ζήτησε από την ΔΕΗ να αυξήσει για τα επόμενα 2-3 χρόνια την εξόρυξη λιγνίτη, καθώς , όσο είναι ακριβό το φυσικό αέριο, ο λιγνίτης μπορεί να είναι η απάντηση σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Κάτι τέτοιο υπολογίζεται ότι σταδιακά θα μας εξοικονομήσει διπλάσια ποσότητα από αυτή που ζητάει η Ε.Ε., επομένως, ο λιγνίτης είναι ένας τρόπος αντίδρασης σε αυτό που συμβαίνει. Εξάλλου, η χώρα μας συγκαταλέγεται μεταξύ των 3-4 χωρών που βρίσκονται ένα βήμα μπροστά σε αυτόν τον τομέα, κάτι που το αναγνωρίζει και η Ε.Ε.».

Σχετικά με την ελληνική πρόταση για χρηματοδότηση μέσω του ευρωπαϊκού ενεργειακού προγράμματος REPowerEU, το οποίο επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο Fit-for-55 (το πρόγραμμα της πράσινης ενεργειακής μετάβασης) τόνισε ότι έχει γίνει σημαντική προεργασία και από τον Σεπτέμβριο θα γίνουν εντατικότερα βήματα.

Κλείνοντας, ερωτηθείς για τα κατά καιρούς εκλογικά σενάρια, σχολίασε: «Αυτή τη στιγμή στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον παρατηρείται μια πολιτική αναταραχή. Στη χώρα μας, υπάρχει μια συγκεκριμένη επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, όχι μόνο επειδή πρέπει να τηρούνται οι θεσμοί αλλά και επειδή σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία αποτελούν παράγοντα σταθερότητας. Μια σταθερή κυβέρνηση όπως είναι η ελληνική, έχει καταφέρει πάρα τις αντιξοότητες να φέρει εις πέρας ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα