12.6 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

12.6 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Δαδιά και Γρεβενά

Διαβάστε επίσης

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στη Μάνδρα Αττικής, καθώς εμφανίζονται μόνο διάσπαρτες εστίες εντός της καμμένης έκτασης.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 17.05 το απόγευμα ανατολικά της επαρχιακής οδού Αθηνών – Θηβών και για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν άμεσα 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα, 5 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες προσήχθησαν μια 55χρονη και ένας άνδρας από την περιοχή του Νέου Πόντου, καθώς έκαψαν ξερά χόρτα σε οικοπεδικό χώρο, με αποτέλεσμα να ξεφύγει η φωτιά.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛΑΣ, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην περιοχή. Νωρίτερα, στις 18.02 στάλθηκε μήνυμα για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νέου Πόντου και Νέας Ζωής.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Νέος Πόντος και Νέα Ζωή εκκενώστε τώρα προς Μάνδρα.

 

Στα υπόλοιπα μέτωπα: 

Στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των επιχειρήσεων στην πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τις δασικές πυρκαγιές. «Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, λόγω του ισχυρού Α/ΒΑ ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδοτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου, που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης, ωστόσο, όπως είπε, καταβάλλεται πολύ μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ.

«Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί προς το παρόν η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1 που βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα.

Εκτός των επίγειων και εναερίων πυροσβεστικών επιχειρήσεων ταυτοχρόνως, όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει δυστυχώς την πρόσβαση των πυροσβεστών.

Επιπλέον, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, 1 ομάδα “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.

Ο κ. Αρτοποιός χαρακτήρισε εξίσου σημαντική τη συνδρομή που παρέχουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης και δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων, ενώ προσέθεσε ότι σημαντικότατη επίσης είναι η συνδρομή τοπικής αυτοδιοίκησης α΄και β’ βαθμού. Παράλληλα, στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

«Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε αυτή την πολύ δύσκολη πυροσβεστική επιχείρηση. Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που μας συνδράμουν στο πεδίο. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι σε γενική επιφυλακή», υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός.

Χαϊδάρι

Σε ύφεση βρίσκεται δασική πυρκαγιά στο Χαϊδάρι που εκδηλώθηκε στις 15:27 στην τοποθεσία Μικρό Σχιστό. Επιχειρούν 70 πυροσβέστες , 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα, 2 αεροσκάφη, 2 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν εθελοντές και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Βελτιωμένη η εικόνα στη Λέσβο

Παράλληλα, όπως τόνισε, ακόμη πιο βελτιωμένη είναι σήμερα η εικόνα από τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις στη Λέσβο καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται μόνο ένα μικρό ενεργό μέτωπο ανατολικά της Βρίσας και πιο συγκεκριμένα στο ρέμα της Λαγκάδας. Στην υπόλοιπη περιοχή της πυρκαγιάς δεν υπάρχει προς το παρόν ενεργό μέτωπο. Επιχειρούν αδιάκοπα 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, 7 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο. Το ΓΕΕΘΑ έχει συνδράμει με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ενώ στην περιοχή συνδράμουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες και παραμένουν δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Όπως σημείωσε ο κ. Αρτοποιός, όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες Βορείου Αιγαίου είναι σε γενική επιφυλακή.

Εν τω μεταξύ, την άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων επαγγελματιών και ιδιοκτητών κατοικιών και γεωργικών εκτάσεων που επλήγησαν από την σε εξέλιξη δασική πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών της Νότιας Λέσβου ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη.

Όπως ο κ. Τριαντόπουλος σημείωσε, τα μέτρα που ίσχυσαν για τους κατοίκους και τους πληγέντες στην πρόσφατη φωτιά της Πεντέλης θα ισχύσουν οριζόντια και για τους πληγέντες των Βατερών, της Βρίσας και του Σταυρού.

Η δέσμη των 12 μέτρων που θα ισχύσουν για τους πληγέντες κατά την πυρκαγιά στη Λέσβο αφορούν σε:

– Αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων

– Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή

– Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής

– Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

– Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά

– Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

– Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

– Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

– Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης

– Φιλοξενία πυρόπληκτων σε ξενοδοχειακές μονάδες

– Στήριξη αγροτών από τον ΕΛΓΑ

– Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ.

Γρεβενά

Επιπλέον, σε εξέλιξη βρίσκεται δασική πυρκαγιά σε βραχώδη περιοχή στην θέση Τσακατούρα Γρεβενών όπου εκεί επιχειρούν 21 πυροσβέστες 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Σε ύφεση βρίσκονται όλα σχεδόν τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα – 89 δασικές πυρκαγιές σε 48 ώρες

«Σε ύφεση βρίσκονται όλα σχεδόν τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα με πρώτο το μέτωπο που είχαμε στον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Ηλείας το οποίο μας προβλημάτιζε»

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι από τις 22/7/2022 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί από πυροσβεστικούς ανακριτικούς υπαλλήλους 7 άτομα, εκ των οποίων τα 6 κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση και 1 άτομο για εμπρησμό από αμέλεια και προσέθεσε ότι για όλα τα συμβάντα τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των δασικών πυρκαγιών.

Ακόμη ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι το τελευταίο 48ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 89 δασικές πυρκαγιές, το σύνολο των οποίων, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.

«Καθημερινώς δίνουμε τη μάχη της δασοπυρόσβεσης για να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η ασφάλεια της ζωής σας και της περιουσίας σας καθώς επίσης και της διαφύλαξης του δασικού μας πλούτου. Δυστυχώς όμως έχει παρατηρηθεί ότι πολλές πυρκαγιές έχουν σημεία έναρξης ακαθάριστους οικοπεδικούς χώρους. Για μια ακόμη φορά απευθύνουμε έκκληση στους ιδιοκτήτες: Προβείτε άμεσα στον καθαρισμό τους και μεταφέρετε τα προϊόντα αυτού του καθαρισμού σε αδειοδοτημένο χώρο και μην τα εναποθέτετε στα πεζοδρόμια επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ατομική ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία», κατέληξε.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλόις κίνδυνος πυρκαγιάς για την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας).

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, η ΓΓΠΠ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών και καλεί τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιφερειακών ενοτήτων, τίθεται σε μερική επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις παραπάνω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Η πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

– Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

– Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

– Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Ακόμη το Π.Σ. καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών, για τη δική τους ασφάλεια.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Δημήτρης Πέρρος, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα