back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΕ: Απορρίφθηκε αίτημα για την επαναλειτουργία του ρωσικού μέσου ενημέρωσης RT France

Διαβάστε επίσης

Η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη απέρριψε σήμερα το αίτημα του ειδησεογραφικού δικτύου RT France (πρώην Russia Today) να ακυρώσει την αναστολή της μετάδοσής του που αποφασίστηκε στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Μόσχας, η οποία υποσχέθηκε αμέσως να λάβει ανταποδοτικά μέτρα εναντίον δυτικών μέσων ενημέρωσης.

Στην απόφασή του, εναντίον της οποίας το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση, το δικαστήριο της ΕΕ υποστηρίζει κυρίως πως αυτή “η προσωρινή απαγόρευση” δεν θέτει “εν αμφιβόλω” την ελευθερία της έκφρασης “ως τέτοια” αντίθετα απ΄ό,τι υποστήριζε το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης, στο οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

“Θα λάβουμε παρόμοια μέτρα πίεσης με στόχο δυτικά ΜΜΕ που εργάζονται σε εμάς στη χώρα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Δεν θα τα αφήσουμε να εργάζονται πλέον στη χώρα μας”, πρόσθεσε.

Ο Πεσκόφ είπε πως το Russia Today δεν μπορεί να εργαστεί στην Ευρώπη αλλά εξέφρασε την ελπίδα πως θα βρει ‘παραθυράκια’ ώστε να επαναλάβει τη μεταδόσεις του.

Με την κατηγορία ότι είναι όργανα “παραπληροφόρησης” του Κρεμλίνου, απαγορεύθηκε η μετάδοση των ΜΜΕ Sputnik και RT (περιλαμβανομένης της γαλλόφωνης εκδοχής του, RT France) στην ΕΕ από τις 2 Μαρτίου, στην τηλεόραση όπως και στο διαδίκτυο, έπειτα από μια συμφωνία των “27” λίγο μετά την έναρξη του πολέμου.

Οι κυρώσεις της ΕΕ, που εφαρμόζοντ αι στην αγγλική μονάδα του RT και στις επιχειρήσεις του στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, σημαίνουν πως το περιεχόμενο του RT δεν μπορεί να μεταδοθεί ή να διαδοθεί από παρόχους στην ΕΕ.

Η κατάσταση στη Γαλλία είναι ιδιαίτερη καθώς, μετά την αναστολή του RT στη Γερμανία, στα τέλη του 2021, η Γαλλία ήταν η μοναδική χώρα μέλος της ΕΕ που φιλοξενεί μια θυγατρική του RT στο έδαφός της.

Στη σημερινή απόφασή του, το δικαστήριο έκρινε πως “οι περιορισμοί της ελευθερίας της έκφρασης του RT France (…) είναι αναλογικοί, δεδομένου ότι είναι κατάλληλοι και αναγκαίοι στους επιδιωκόμενους σκοπούς”, δηλ. στο να παρεμποδιστεί η “προπαγάνδα” υπέρ της “στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία από τη Ρωσική Ομοσπονδία” στη διάρκεια “εκπομπών που μεταδίδονται στην τηλεόραση και στο διαδίκτυο από ένα ΜΜΕ που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ρωσικό κράτος”.

Τα μέτρα αυτά, “από τη στιγμή που είναι προσωρινά και αντιστρέψιμα, δεν επιφέρουν δυσανάλογο πλήγμα στο αναγκαίο περιεχόμενο της ελευθερίας του επιχειρείν του RT France”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Ετικέτες
  • ΕΕ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα