back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ισημερινός: Έρευνα για υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος Λενίν Μορένο

Διαβάστε επίσης

Μουσείο που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της προεδρίας του Ισημερινού στο Κίτο επιθεωρήθηκε χθες Τρίτη από λειτουργούς της εισαγγελίας στο πλαίσιο έρευνας για τη φερόμενη εξαφάνιση αντικειμένων που ανήκουν στην ιστορική κληρονομιά της χώρας, υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο πρώην πρόεδρος Λενίν Μορένο (2017-2021).

Η εισαγγελία διευκρίνισε μέσω Twitter ότι ειδικοί επιθεώρησαν το μουσείο Καροντελέ στο πλαίσιο έρευνας για «διασπάθιση κεφαλαίων» που συνδέεται με «τη φερόμενη εξαφάνιση αντικειμένων της πολιτιστικής κληρονομιάς» του Ισημερινού.

Η γενική γραμματεία ενημέρωσης της προεδρίας ανακοίνωσε από τη δική της πλευρά ότι ο νυν πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο έδωσε εντολή να προσφερθεί «πλήρης συνεργασία» στην έρευνα από όλες τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως διενεργεί έρευνα σε βάρος του Λενίν Μορένο, που είναι σήμερα επίτροπος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για τους ανθρώπους με αναπηρία, για διασπάθιση κεφαλαίων που συνδέεται με το μουσείο Καροντελέ.

Το συγκεκριμένο αδίκημα δεν παραγράφεται στον Ισημερινό· σε περίπτωση καταδίκης, επισύρει ποινή ως και 13 ετών κάθειρξης.

Ο κ. Μορένο, που ζει το τρέχον διάστημα στην Παραγουάη, διαβεβαιώνει πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, διάφορα είδη που βρίσκονταν στο μουσείο παραδόθηκαν «σε αρμόδιους θεσμούς» για την «καταγραφή και τη συντήρησή τους».

Αναγνωρίζει ότι είναι συλλέκτης χαρτών και ορισμένων κεραμικών αρχαιολογικών αντικειμένων «εδώ και πάνω από 40 χρόνια», αλλά τονίζει η αξία τους «δεν ξεπερνά καν τα 800 δολάρια».

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα