back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ν. Ηλιόπουλος: Δεν γίνεται να παρακολουθούνται κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί, δημοσιογράφοι, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις

Διαβάστε επίσης

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τις βασικές διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με τις περιοχές Natura άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα- Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη, έκανε λόγο για ένα βαθιά προβληματικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο διαλύει την προστασία των περιοχών Natura.

«Δεν υπάρχει άλλη χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που δεν διαθέτει δασικούς χάρτες. Είναι σαν να δίνεις θεσμικά ένα κίνητρο σε αυτόν που θέλει να καταπατήσει δημόσια γη, δασική έκταση», ανέφερε, προσθέτοντας: «Με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις μέρες, επιβαρύνονται οι ζώνες Natura με νέες χρήσεις, μια οικονομική δραστηριότητα η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι συμβατή με μια περιοχή Natura, δηλαδή οικονομικές δραστηριότητες τουριστικού τύπου ακόμα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, διάνοιξη δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές, ασφαλτοστρώσεις. Μάλιστα, όλο αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η χώρα έχει ήδη καταδικαστεί από τον Δεκέμβριο του 2020 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανεπαρκή προστασία περιοχών βιοποικιλότητας».

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, την περσινή χρονιά, οι καμένες εκτάσεις ξεπέρασαν το 1.300.000 στρέμματα, δηλαδή 450% πάνω από το μέσο όρο καμένων εκτάσεων που είχαμε κάθε χρονιά από το 2008 έως το 2020.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι το 2019 παρέλαβε ένα πρόγραμμα με 4,5 χιλ. εργαζόμενους δασοπροστασίας και τους απέλυσε ενώ, όπως είπε, δεν ψήφισε το πρόγραμμα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.

«Πέρυσι, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,7 δισ. ευρώ για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας. Δεν έχουν δοθεί στοιχεία τι έχει γίνει τελικά και δυστυχώς δεν έχουμε πια την πολυτέλεια να περιμένουμε. Στοιχείο της ασφάλειας είναι να επενδύεις πέρα από την κλιματική αλλαγή και στην Πυροσβεστική, να σέβεσαι το θεσμικό πλαίσιο και η χώρα να έχει δασικούς χάρτες, να μην είναι …Μπανανία», υπογράμμισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ζήτημα υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής: «Όταν σε μια τέτοια μάχη οι Πυροσβέστες είναι λιγότεροι από τους αστυνομικούς, κάτι έχει γίνει κάτι λάθος. Δεν μπορεί να είναι περήφανος ο κ. Θεοδωρικάκος από την φωτογραφία του αστυνομικού που προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά με το ποτιστικό λάστιχο στο μέτωπο της πρόσφατης πυρκαγιάς στη βορειανατολική Αττική. Μπορεί να τιμά τον εργαζόμενο που μπήκε σε μια μάχη η οποία δεν είναι μέρος της δουλειάς του, αλλά επί της ουσίας απεικονίζει μια θεσμική αποτυχία».

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη περί απόπειρας παρακολούθησης και παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου, καλώντας την ΝΔ να δώσει εξηγήσεις.

«Είναι πολύ σοβαρό γεγονός να βγαίνει ο αρχηγός του τρίτου τη τάξει Κοινοβουλευτικού Κόμματος και να καταγγέλλει προσπάθεια παρακολούθησης του τηλεφώνου του, όπως προέκυψε από έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου. Και δεν πρόκειται για την μοναδική καταγγελία. Υπήρξε στο παρελθόν και αυτή του ΚΚΕ για υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής του Επιτροπής, αλλά και αντίστοιχη καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη. Όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, τη στιγμή που η ΕΥΠ βρίσκεται στο πρωθυπουργικό γραφείο, μαζεύονται πάρα πολλά σύννεφα. Αυτή η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την όποια έννοια κράτους δικαίου και δημοκρατίας. Δεν γίνεται να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι, κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει να δώσει απαντήσεις».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα