back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Από τις 9 Αυγούστου το τουρκικό γεωτρύπανο στην Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Στις 9 Αυγούστου θα ξεκινήσει τις έρευνες του για φυσικό αέριο στην Μεσόγειο το τουρκικό γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ Χαν”, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας .

Πρόκειται για το γεωτρύπανο στο οποίο πολλάκις έχει αναφερθεί με εγκωμιαστικά σχόλια  ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οποίος πρόσφατα είχε κάνει λόγο για εσπευσμένο χρονοδιάγραμμα ερευνών λέγοντας:  “ Η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο των γεωτρύπανων της με το έβδομης γενιάς πλοίο ‘Αμπντουλχαμίτ Χαν’, το οποίο μπορεί να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος μέχρι 12.200 μέτρα και το οποίο αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου ” .

Τελικώς, οι ημερομηνίες άλλαξαν και η Άγκυρα αργά χθες το απόγευμα ανακοίνωσε ότι η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου θα γίνει στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το οποίο επικαλείται τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, το γεωτρύπανο θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνας, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η πρώτη περιοχή ερευνών του ‘Αμπντουλχαμίτ Χαν’ θα βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, που έχει αγορασθεί από τη Νότιο Κορέα,  είναι χαρακτηρισμένο στην Τουρκία ως έβδομης γενιάς πλοίο και θεωρείται,από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης,  το πλέον ισχυρό του τουρκικού στόλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μέσω της ΝΟΤΑΜ Α1781/22 έχει δεσμεύσει πέντε περιοχές για ασκήσεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από τις 21 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα που είχε τεθεί ως το αρχικό διάστημα έναρξης υπηρεσίας του “Αμπντουλχαμίτ Χαν”.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα