back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Οι αυξήσεις σε ενέργεια και καταναλωτικά αγαθά επηρεάζουν δραματικά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών

Διαβάστε επίσης

Για τις σοβαρές επιπτώσεις της ακρίβειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως προκύπτουν από τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από την Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη, ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α., Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ανέφερε ότι στην εν λόγω έρευνα αποτυπώνεται μια δραματική αλλαγή του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών, κάτι που επηρεάζει αρνητικά όλο το φάσμα της οικονομίας καθώς και τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ως ιδιαιτέρως ανησυχητικό το γεγονός ότι πάνω από το 83,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2 % μειώνει την αγορά βασικών καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό του ενώ το 66% μειώνει η καταργεί τις διακοπές του, σε μια χρονιά κατά την οποία η χώρα μας καταγράφει ρεκόρ αφίξεων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «πρόκειται για σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου της κοινωνίας και για δυσκολία επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, από τα σημαντικότερα στοιχεία της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι «το 66,5% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για το μέλλον, γεγονός που μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερη συγκράτηση της κατανάλωσης άρα και μείωση του τζίρου στην αγορά».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όσο δεν αντιμετωπίζονται οι δύο βασικές πηγές των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού, που είναι η ενέργεια και τα καύσιμα, τόσο η κατάσταση θα δυσχεραίνει.

« Αν σε όλο αυτό το σκηνικό συνυπολογιστεί η αύξηση στην ενέργεια και στα καύσιμα αλλά και η αύξηση κατά 25% στα βασικά είδη κατανάλωσης, γίνεται αντιληπτό ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και πως οι καταναλωτές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν μειώσεις παντού», τόνισε.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι αν δεν τιθασευτεί ο πληθωρισμός ο οποίος τον Ιούνιο έφτασε το 12,1% και ενδέχεται τον Ιούλιο να ξεπεράσει το 13%, θα έρθουν πολύ δύσκολες μέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι απαιτούνται γενναίες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης όπως μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης , μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, διαφορετικά «δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο άμεσο μέλλον».

Πάντως, σημείωσε ως θετικό στοιχείο μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, το ρεκόρ που «σπάει» ο τουρισμός στη χώρα μας, δίνοντας σημαντικό τζίρο, ειδικά στις επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και γενικότερα στις τουριστικές επιχειρήσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα