back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Διέψευσε η Κυβέρνηση, ότι το δημόσιο έχει προχωρήσει στην προμήθεια του παράνομου λογισμικού Predator

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά ότι το δημόσιο έχει προχωρήσει στην προμήθεια του παράνομου λογισμικού Predator με το οποίο επιχειρήθηκε η παγίδευση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει ούτε άμεσα ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδεσεις για λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ ίχνη από το παράνομο λογισμικό Pegasus αποκαλύφθηκε πως υπήρξαν από το 2018 στη χώρα μας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, ο κ Γεραπετρίτης ανάφερε πως η συγκεκριμένη εταιρία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα.

Στα περιστατικά απόπειρας ή και παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων πολιτικών και αξιωματούχων στην Ευρώπη αναφέρθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσιάζοντας και σχετικό χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

«Θεωρούμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης» φέρεται να είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι κανείς δεν πήρε καμία ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ από τα στοιχεία προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού και αναφέρονται σε εκθέσεις του Δεκεμβρίου του 2021 σε υποκλοπές του Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς και όχι από ιδιώτες. «Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο» είπε ο κ Κατρούγκαλος. Ανέφερε δε τη δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό της ΕΥΠ, με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόληψης προσωπικού ΕΥΠ . «Η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στην μόλυνση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ηταν κοινός» φέρεται να είπε ο κ Κατρούγκαλος.

«Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης επισημαίνοντας ότι η διαλεύκανση της υπόθεση δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών. «Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης» είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων εξήγησε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα. Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζοντας πως λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.

Ο Διοικητής της ΕΥΠ, τόνισε πως η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

Όπως φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ έχει μικρό υποσύνολο από αυτές. Το 2021 μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες.

Από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης φέρεται να υπενθύμισε τις αντιδράσεις της ΑΔΑΕ μετά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του Περισσού, ενώ από το Μέρα 25 η Σοφία Σακοράφα απευθυνόμενη στην κυβέρνηση επεσήμανε ότι δεν υπάρχει τεκμήριο αθωότητας αλλά ενοχής και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδείξει ότι δεν έχει προμηθευτεί το Predator.

Στέλλα Παπαμιχαήλ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα