back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ολοκληρώθηκε η συνάντησή Μπέρμποκ- Μητσοτάκη – Τα μηνύματα του Βερολίνου

Διαβάστε επίσης

Το σύνολο των ζητημάτων που διατρέχουν τις ελληνογερμανικές σχέσεις, όπως και οι «εκκρεμότητες» θα τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον ομόλογό της, Νίκο Δένδια.

Η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει την Γερμανίδα υπουργό για την εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας καθώς και τις ενέργειές της επί του πεδίου ιδιαίτερα ενόψει της εξόδου ερευνητικού τουρκικού σκάφους στις 9 Αυγούστου. Η Αθήνα προσδοκά μια δήλωση καταδίκης του τουρκικού αναθεωρητισμού λίγο πριν την αναχώρηση της κα Μπέρμποκ για την Άγκυρα.

Στην Αθήνα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα ακούσει εκ νέου από τους συνομιλητές της να της ζητούν να σταματήσουν οι γερμανικές εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Στη δήλωσή της πριν αναχωρήσει για την Αθήνα η κ. Μπέρμποκ ανέφερε ότι «στην Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους πιο στενούς μας εταίρους στην Ευρώπη – στη στήριξη της Ουκρανίας, στην ευρωπαϊκή μας αντίσταση στην επίθεση της Ρωσίας, αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και στην αποφασιστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Χθες πάντως στη διάρκεια επίσκεψης σε καταυλισμό προσφύγων στο Σχιστό αλλά και στην υπηρεσία προστασίας των συνόρων Frontex στο λιμάνι του Πειραιά, η Μπέρμποκ επέκρινε την παράνομη απώθηση προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ζήτησε συστηματικές διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες απέφυγε να συναντήσει στελέχη του ελληνικού λιμενικού σώματος.

«Αν κάνουμε τα στραβά μάτια, οι αξίες μας θα χαθούν στη Μεσόγειο», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να ισχύουν και στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δήλωσε επίσης, προσθέτοντας ότι «συχνά πρόκειται για τους πιο αδύναμους εδώ: πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που φεύγουν εδώ και χρόνια, πρόκειται για μικρά παιδιά».

Νωρίτερα, η κα Μπέρμποκ επισκέφθηκε την πρώην φυλακή της ναζιστικής διοίκησης, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αντιστασιακοί και πολίτες μεταξύ 1941 και 1944. Στη συνέχεια, κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας.

«Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως προορισμό διακοπών, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ενοχής που υπέστη η Γερμανία εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως αποτέλεσμα των φρικαλεοτήτων που διέπραξε η ναζιστική κατοχή», εξήγησε η Μπέρμποκ για να προσθέσει ότι «το να κρατήσω ζωντανή τη μνήμη αυτού του γεγονότος είναι σημαντικό για μένα».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα