back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σάλος από τις αποκαλύψεις για παρέμβαση Πούτιν στην πτώση Ντράγκι

Διαβάστε επίσης

Διεθνή σάλο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της  ιταλικής εφημερίδας La Stampa το οποίο αναδημοσιεύεται σήμερα σε αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες και αποκαλύπτει σειρα στοιχείων από τις προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι και τη συνεργασία του αρχηγού της Λέγκας  Ματέο Σαλβίνι με τη Μόσχα.

Η Stampa επικαλούμενη έγγραφα των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, στα τέλη Μαΐου, ανέφερε ότι ένας στενός συνεργάτης του Σαλβίνι, ο Αντόνιο Καπουάνο, συναντήθηκε με έναν αξιωματούχο της ρωσικής πρεσβείας στη Ρώμη, τον Ολεγκ Κοστιούκοφ, και ο δεύτερος ρώτησε τον πρώτο αν η Λέγκα θα ήταν πρόθυμη να τραβήξει το χαλί κάτω από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Μάριο Ντράγκι, αποσύροντας από αυτόν τους υπουργούς της. Ο τίτλος της εφημερίδας ήταν «ρωσικές σκιές πάνω στην ιταλική πολιτική κρίση».

«Θέλουμε να μάθουμε αν ήταν ο Πούτιν αυτός που έριξε την κυβέρνηση Ντράγκι» αξίωσε κατόπιν αυτών ο Ενρίκο Λέτα, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Γιατί η κρίση που κατέληξε στην παραίτηση του Ντράγκι και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ξεκίνησε μεν από το «αντισυστημικό» Κίνημα Πέντε Αστέρων, κορυφώθηκε δε με την άρνηση τόσο των Πεντάστερων όσο και της Λέγκας, όπως επίσης και της Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να δώσουν στη Γερουσία ψήφο εμπιστοσύνης στον ιταλό πρωθυπουργό. Και είναι διαβόητος ο θαυμασμός που έτρεφε ανοιχτά ο Σαλβίνι στον Πούτιν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συνάντηση Καπουάνο – Κοστιούκοφ φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που ο Σαλβίνι κατηγορούνταν για παράλληλη διπλωματία με την πρεσβεία της Ρωσίας – επισήμως με στόχο μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο – εν αγνοία της ιταλικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η πρεσβεία είχε διευκολύνει την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων για τον ίδιο και άλλα μέλη της Λέγκας για ένα ταξίδι στη Μόσχα που είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου, αλλά ακυρώθηκε στη συνέχεια.

«Ανοησίες» και «fake news» χαρακτήρισε το δημοσίευμα της Stampa ο ηγέτης της Λέγκας, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για το γνωστό, φανταστικό σενάριο, με κύρια στοιχεία τον Πούτιν, τον φασισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό». «Είμαστε υπερήφανοι σύμμαχοι με τις ελεύθερες, δημοκρατικές, δυτικές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε καλές σχέσεις με τον Πούτιν» έσπευσε να προσθέσει. «Αντίθετα με κάποιες άλλες πολεμοχαρείς ευρωπαϊκές χώρες, προτιμώ μία Ιταλία που συνδιαλέγεται και διαμεσολαβεί».

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κεντροδεξιό μπλοκ θα είναι ο νικητής των πρόωρων εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου στην Ιταλία και το μεταφασιστικό Αδέλφια της Ιταλίας το μεγαλύτερο σε ψήφους κόμμα – γεγονός που, σύμφωνα με την προεκλογική συμφωνία του με τη Λέγκα και τη Φόρτσα Ιτάλια, θα ανοίξει τον δρόμο στην ηγέτιδά του, Τζόρτζια Μελόνι, να αναλάβει την πρωθυπουργία. Οσο για τον Μπερλουσκόνι, αυτός διεκδικεί στα 86 του μία έδρα στη Γερουσία – και την προεδρία του Σώματος.

Αλεξάνδρα Βουδούρη – Neww room Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα