back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια σε περίπτωση διακοπής παροχής φυσικού αερίου

Διαβάστε επίσης

Τα σενάρια για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ενεργειακής κρίσης για τους χειμερινούς μήνες σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει οριστικά την στρόφιγγα παροχής φυσικού αερίου παρουσίασαν στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και τα μέλη της ειδικής ομάδας που έχει συγκροτηθεί με την συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ.

Ο Διευθυντής Υποδομών του ΔΕΣΦΑ, Νίκος Κατσής τόνισε πως στο πιο δυσμενές σενάριο και με δεδομένο πως θα βρίσκονται σε λειτουργία 4-7 λιγνιτικές μονάδες θα υπάρξει ένα μεγάλο έλλειμμα της τάξης των 50 τεραβατωρών. Σύμφωνα με τον κ. Κάτση βασικός παράγοντας για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η λειτουργία της Ρεβυθούσας ώστε να μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα στις 12 τεραβατώρες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ που δείχνουν πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, ενώ εμφανίζεται χαμηλά στην λίστα χωρών που θα κλυδωνιστούν αν η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Την ανάγκη περιορισμού της ενεργειακής σπατάλης υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δεν λέμε να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά ή η θέρμανση όταν απαιτείται. Λέμε να περιοριστεί η σπατάλη. Τον Ιούλιο η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε 13 – 16%. Παράγοντας της μείωσης είναι και η αύξηση παραγωγής μέσω ΑΠΕ είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, ενημέρωσε για το αίτημα που υπέβαλλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ για δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης των καταναλωτών κυρίως ενεργοβόρων βιομηχανιών που προχωρούν σε μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου».

Newsroom Aθήνα 9.84

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα