back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κ. Φίλης: Θετικό το πρόσημο της επίσκεψης Μπέρμποκ στη χώρα μας

Διαβάστε επίσης

Την εκτίμηση ότι η επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, είχε θετικό πρόσημο για την Ελλάδα, τόσο λόγω της δήλωσης αλληλεγγύης προς τη χώρα μας όσο και για τα μηνύματα που έστειλε στην Άγκυρα και ειδικά η δήλωσή της ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ε.Ε., διατύπωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.

«Έχουμε φροντίσει μέσω μιας δημόσιας διπλωματίας που ασκούμε το τελευταίο διάστημα να γνωστοποιήσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Τουρκία κινείται με έναν επιθετικό και αναθεωρητικό τρόπο απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά και η Τουρκία δεν έχει κάνει λίγα για να φτάσει η Γερμανία σε αυτό το σημείο. Άλλωστε, η διασύνδεση του ζητήματος της αποστρατιωτικοποίησης με την κυριαρχία, είναι κάτι που ”χτυπάει” άσχημα σε όλους γιατί η κυριαρχία αποτελεί το υπέρτατο στην επιβίωση ενός κράτους», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι η Γερμανία έχει θορυβηθεί με την εμπρηστική τουρκική ρητορική διαβλέποντας κάτι ανάλογο με την περίπτωση της Μόσχας, δηλαδή ότι ενδεχομένως η τουρκική πλευρά μπορεί να μην περιοριστεί σε ένα επικοινωνιακό σόου αλλά να δημιουργήσει αναταράξεις στη Μεσόγειο, σχολίασε: «Υπάρχουν αναλογίες ανάμεσα σε αυτά που κάνει η Τουρκία με αυτά που κάνει η Ρωσία και οι οποίες έχουν αρχίσει να ενοχλούν. Αυτή τη στιγμή, η Γερμανία είναι χρεωμένη με το γεγονός ότι η πολιτική του κατευνασμού και της αύξησης της εξάρτησης από τη Ρωσία που ακολουθεί, δεν επιτρέπει στην Ευρώπη να τηρεί μια πολιτική ισχύος απέναντι στη Μόσχα.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, η Γερμανία ακολουθεί μια κατευναστική πολιτική, συναλλακτικού χαρακτήρα, χωρίς αρχές και αξίες, με 7.000 γερμανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται στην Τουρκία και με συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Υπάρχει μια γερμανική μετατόπιση, όμως δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο που θα επιθυμούσαμε. Αυτή η διαφοροποίηση είναι μεν αισθητή αλλά επί της ουσίας πρόκειται για μια μικρή μετατόπιση και όχι για ουσιαστική αλλαγή».

Σχετικά με το κατά πόσο θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο ενός «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία, εκτίμησε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον δεν επιτρέπει στην Τουρκία να προχωρήσει σε μια κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε ένα θερμό καλοκαίρι.

«Αν ο Ερντογάν πρόκειται να κάνει κάτι σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ θα πρέπει να το ”ντύσει” και με κάτι επιπλέον γιατί στην κυπριακή ΑΟΖ έχει ξαναπάει τουρκικό γεωτρύπανο, δεν θα είναι πρώτη φορά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, συνιστά πρόκληση απέναντι στην οποία είμαστε μαθημένοι και θα πρέπει μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ε.Ε. να δούμε τι θα κάνουμε. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα δοκιμαστεί η αλληλεγγύη και το αρραγές του ευρωπαϊκού μετώπου.

Σε περίπτωση που- για παράδειγμα- υπάρξει κάποια ενέργεια σχετικά με τα σεισμικά δεδομένα που έχει συλλέξει το Oruc Reis και κατευθυνθεί εκεί το τουρκικό γεωτρύπανο, τότε αυτό θα αφορά άλλης τάξεως ζήτημα για το Δίκαιο της Θάλασσας. Εκεί θα είναι διαφορετική και η ελληνική αντίδραση.

Προκειμένου να αποφύγουμε να οδηγηθούμε σε θερμό επεισόδιο θα πρέπει να το διαμηνύσουμε με αποφασιστικότητα και ο Ερντογάν, από την πλευρά του, θα πρέπει να συνυπολογίσει στην τελική του επιλογή ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισήμανε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα