back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πλεύρης για προσωπικό γιατρό: Στην Αττική δεν έχουμε ακόμα ικανό αριθμό για να καλύψουμε τους πολίτες

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα για τον Προσωπικό γιατρό, αλλά στην Αττική η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, επειδή όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «δεν έχουμε ακόμα ικανό αριθμό γιατρών για να μπορέσουμε να καλύψουμε τους πολίτες».

«Ανοίγουμε το σύστημα του προσωπικού γιατρού σήμερα και μέχρι το απόγευμα θα έχουν γίνει οι τελευταίες παρεμβάσεις» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε.

Οι γιατροί για όλες τις περιφέρειες θα εγγράφονται μέχρι 5 Αυγούστου, ειδικά για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο θα εγγράφονται μέχρι 31 Αυγούστου και ο πληθυσμός εκεί θα ξεκινήσει να εγγράφεται από 1/9, γιατί υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες, δεν υπάρχει πληθώρα γιατρών στο Νότιο Αιγαίο. Στην Αττική δεν έχουμε ακόμα τον αριθμό για να μπορέσουμε να καλύψουμε.

«Το σύστημα το ανοίγουμε και ξέρουμε ότι ανοίγει σε μια περίοδο που δε θα υπάρχει μεγάλη προσέλευση και λογικό είναι. Αυτή τη στιγμή κατά βάση ο πληθυσμός βρίσκεται στις διακοπές του, αλλά θέλουμε να λειτουργήσει το σύστημα μετά τις θερινές διακοπές και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη ροή.

Γιατρούς αυτή τη στιγμή, δημοσίου και ιδιωτικού συστήματος, έχουμε γύρω στους 3 χιλιάδες. Υπολογίζουμε ότι για την πλήρη κάλυψη του πληθυσμού θα χρειαστούμε 1500 με 2000 ακόμα, οπότε θεωρούμε ότι θα υπάρξει και η προσέλευση.

Μέσα σε ένα μήνα, έχουν εγγραφεί όσοι γιατροί οικογενειακοί είχαν εγγραφεί από το 2018 μέχρι το 2022.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι είναι μία δωρεάν παροχή και η διαδικασία εγγραφής είναι πάρα πολύ απλή, είτε στην πλατφόρμα είτε απευθείας στο γιατρό και σε ΚΕΠ, από Σεπτέμβριο θα υπάρχει δυνατότητα και στο φαρμακείο να μπορεί κάποιος να εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό.

«Είναι δωρεάν παροχή πρόληψης στον πολίτη, ο πολίτης θα τον συμβουλεύεται, θα έχει δωρεάν ραντεβού, άρα έχει μόνο κέρδος ο πολίτης. Δεν του αποκλείουμε την πρόσβαση σε άλλους γιατρούς, δηλαδή ενώ άλλες χώρες εφαρμόζουν αυτό το μοντέλο και λένε ότι για να πας στον πνευμονολόγο ή στον καρδιολόγο θα πρέπει να περάσεις από τον προσωπικό, δεν βάζουμε εμείς τέτοιο κόφτη. Το μόνο σημείο που βάζουμε είναι ως υποχρέωση να εγγραφεί κάποιος, να μπορεί να κινείται ελεύθερα στο σύστημα, αλλά θέλουμε να είναι εγγεγραμμένος γιατί πλέον πρέπει να έχει έναν προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο ο κάθε πολίτης ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα ιστορικό».

Υπάρχουν κίνητρα και αντικίνητρα, συνέχισε και εξήγησε: Τα κίνητρα είναι ότι υπάρχει προτεραιοποίηση σε όλα τα ραντεβού τα οποία συνδέονται με τον ΕΟΠΥΥ τα νοσοκομεία, σε όποιον εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό. Αντικίνητρο είναι μια αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακο και εξετάσεις.

Επίσης ανέφερε ότι οι πολίτες μπορούν να αλλάξουν γιατρό μέσα στο έτος κανονικά, δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση σε όλο το σχέδιο προσωπικού γιατρού.
Για τους γιατρούς τα εισοδήματα θα είναι από 60 έως 70.000 ευρώ ετησίως, το μάξιμουμ της απασχόλησης είναι 7 ώρες την ημέρα, σε όσους επιλέξουν να εγγράψουν 2 χιλιάδες ασθενείς, άρα υπάρχει η δυνατότητα να έχουν και ιδιωτικό έργο και με 7 ώρες να κερδίσουν πολύ σημαντικά ποσά.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και πακέτα κινήτρων τα οποία θα ανακοινωθούν από Σεπτέμβριο επιπλέον δωρεάν παροχών από τον ΕΟΠΥΥ για όσους εγγραφούν…

Σε ότι αφορά τους ανασφάλιστους πολίτες, ο υπουργός Υγείας είπε: «Οι ανασφάλιστοι εγγράφονται αρχικά σε προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται στα κέντρα υγείας, όπως ξέρετε έχουμε δώσει τη δυνατότητα και στους γιατρούς των κέντρων υγείας, εκεί πέρα που υπάρχει περιορισμένος αριθμός γιατρών κέντρων υγείας μπορούν να εγγραφούν και οι ίδιοι στον προσωπικό γιατρό.

Και άρα θα έρθει ένα θέμα που σας έχει απασχολήσει, επειδή είχαμε πάρει μια απόφαση και οι ανασφάλιστοι πήγαιναν για συνταγογράφηση στις δημόσιες δομές που υπήρχε μία έντονη διαμαρτυρία, πλέον με τον προσωπικό γιατρό ο ίδιος θα τους γράφει τα φάρμακα. Άρα αίρεται κι αυτό το πρόβλημα».

Τέλος για το επικουρικό προσωπικό ανέφερε:

«Αυτή τη στιγμή έχουμε προκηρύξεις που βγαίνουν το 2022 και το 2023 με αυξημένη μοριοδότηση, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι μέχρι να ολοκληρωθούν οι προκηρύξεις που θα απευθύνονται στο σύνολο αυτού του πληθυσμού για να μείνει μόνιμο προσωπικό, θα ανανεώνονται οι συμβάσεις τους άρα και 31/12ου όσοι υπηρετούν λόγω covid στα νοσοκομεία ή στα κέντρα υγείας θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Δεν πρόκειται δηλαδή, αυτοί οι άνθρωποι που τη δύσκολη στιγμή έβαλαν πλάτη και μπήκαν ως επικουρικό προσωπικό, θα εξαντληθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν να καλύψουν τις θέσεις πια με μόνιμο προσωπικό. Όσοι δουλεύουν ως επικουρικοί, θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να είναι προσωπικοί γιατροί».

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα