back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Κ. Θωκταρίδης: Όταν ανακαλύπτεις πληροφορίες για ένα άψυχο ναυάγιο, του δίνεις ταυτότητα

Διαβάστε επίσης

Για το άγνωστο ναυάγιο το οποίο έφερε στο φως η έρευνα στις θάλασσες του Αιγαίου και το οποίο εντοπίστηκε σε βάθος 110 μέτρων δυτικά της Κύθνου, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο ερευνητής -δύτης, Κώστας Θωκταρίδης.

Περιγράφοντας τη γενική εικόνα και την ιδιαίτερη ναυπηγική του ναυαγίου που δεν φέρει αμπάρια, εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα πολύ παλαιό και κατά πάσα πιθανότητα, πολεμικό πλοίο.

«Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά ναυάγιο που βρίσκουμε στο ίδιο σημείο, δυτικά της Κύθνου. Πρόκειται για ένα παλιό ναυάγιο πολεμικού πλοίου, είτε του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είτε παλαιότερο», τόνισε.

Όπως εξήγησε, φέρεται να είχε σημειωθεί έκρηξη στην πλώρη του. Επίσης, έχει καταρρεύσει και η πρύμνη του ενώ κάποια ελάσματα από τις πλευρές και από το κατάστρωμα έχουν εκτιναχτεί εκτός ναυαγίου. Από τις συνολικές ζημιές που έχουν προκληθεί εκτιμάται ότι βυθίστηκε σχεδόν ακαριαία.

«Η πλώρη του ναυαγίου έχει κατεύθυνση βόρεια ενώ σε απόσταση 30 μέτρων από την πρύμνη του βρέθηκαν συντρίμμια με μεγάλη διασπορά στο βυθό, γεγονός που δημιουργεί την αίσθηση ότι προκλήθηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη επί του πλοίου όταν αυτό ήταν στην επιφάνεια», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Θωκταρίδη ήταν γνωστό ότι στη συγκεκριμένη περιοχή το ατμόπλοιο SAN ISIDRO LABRADOR είχε βυθιστεί το 1943, μετά από τορπιλική επίθεση από το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ.

«Ψάχνοντας το SAN ISIDRO, εντοπίσαμε ακόμα δύο στόχους, μία θαλαμηγό του 1980 ενώ ο επόμενος στόχος που έμοιαζε με το SAN ISIDRO ήταν αυτό το άγνωστο πλοίο το οποίο όμως δεν υπάρχει καταγεγραμμένο στις καταχωρήσεις των πολεμικών πλοίων και ιδιαίτερα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μελετώντας το περισσότερο, καταλήγουμε ότι πρέπει να είναι ένα πολεμικό πλοίο άλλης χώρας γιατί μετά από την έρευνα που κάναμε με την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, είδαμε ότι δεν υπάρχει ελληνική απώλεια».

Για τον ίδιο, πάντως, η «κατάδυση» στη μαγεία του βυθού αποτελεί μια εξαιρετικά συναρπαστική διαδικασία.

«Είναι εντυπωσιακό να βρίσκεσαι μπροστά σε μια νέα ανακάλυψη. Εξίσου συναρπαστική είναι και η έρευνα που ακολουθεί, η οποία δεν σταματάει ποτέ. Όταν ανακαλύπτεις μαρτυρίες και πληροφορίες για ένα άψυχο ναυάγιο, του δίνεις ταυτότητα και παράλληλα, είναι σαν να κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο», υπογράμμισε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα